Scandalul jurnalistilor urmariti de spionii germani ia amploare, dupa ce a fost dezvaluit faptul ca printre cei ascultati se numara si redactorul-sef al saptamanalului german Der Spiegel, Stefan Aust.
Presa germana continua seria dezvaluirilor privind practicile neortodoxe ale serviciului de informatii BND, relevand ca Stefan Aust, redactorul-sef al binecunoscutului saptamanal Der Spiegel, a fost in mod sigur spionat, la fel ca si multi alti colegi de breasla, informeaza AFP. Jurnalistii germani nu "apreciaza" acest gen de atentie din partea serviciilor secrete, mai ales ca ascultarile telefonice nu s-au limitat doar la problemele de serviciu, ci s-au extins si in viata privata. Aceste practici sunt "ilegale", a apreciat Aust, adaugand ca fotografiile existente in dosarele BND care il prezinta la ferma sa de cai reprezinta "o incalcare grava a drepturilor persoanei". Avand in vedere ca BND a reusit sa coopteze unii jurnalisti, pe care i-a platit pentru a-i supraveghea pe colegii lor, "Stefan Aust nu stie daca fotografia a fost facuta de un agent BND sau de un jurnalist", care a transmis-o ulterior serviciilor secrete, a marturisit purtatorul de cuvant al saptamanalului Der Spiegel. DETALII. Si publicatia Berliner Zeitung are detalii despre operatiunea de urmarire a jurnalistilor. Astfel, serviciile germane de informatii au interceptat convorbirile telefonice ale mai multor jurnalisti, "in mod strict si pe o perioada limitata", pentru a obtine informatii despre sursele acestora, scrie Berliner Zeitung, citand colaboratori ai acestui serviciu, specializat in operatiuni de spionaj extern. "Cand existau indicii ca un jurnalist facea investigatii in legatura cu o activitate interna a serviciilor, linia telefonica a acestuia era, de asemenea, supravegheata pentru a obtine informatii privind eventualele surse", a declarat pentru Berliner Zeitung un agent BND, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.
Citește pe Antena3.ro
INTERES
|
BND a fost foarte interesat de redactorii publicatiei Der Spiegel, insa a pus sub observatie si un jurnalist al saptamanalului Stern. Intr-un raport al fostului prim-magistrat al Curtii Federale de Justitie, Gerhard Schaefer, dezvaluit de Der Spiegel, se afirma ca unii jurnalisti au furnizat informatii BND pana in 2005. Un alt jurnalist, care lucra independent in diverse zone afectate de razboi, a transmis BND informatii despre unul din colegii sai, care lucra pentru revista Focus. Spionii germani au tinut sub observatie cu precadere casa autorului unei carti critice la adresa acestui serviciu de informatii si nu s-au sfiit sa plateasca jurnalistii pentru a furniza detalii despre activitatea unora dintre colegii lor de presa. Magistratul Curtii federale supreme, Gerhard Schafer, care a interogat opt responsabili ai BND, a calificat aceste practici drept "ilegale" si care "atenteaza la libertatea presei".
|