x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SCANDALUL CIA/Umbrela secretului de stat

SCANDALUL CIA/Umbrela secretului de stat

de Irina Cristea    |    11 Mar 2009   •   00:00
SCANDALUL CIA/Umbrela secretului de stat

Mai multe ţări, printre care şi România, se ascund în spatele secretului de stat, pentru a disimula comiterea de acte ilegale, acuză Organizaţia Naţiunilor Unite.



România este menţionată, alături de SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Polonia şi Macedonia, pe lista statelor care îşi motivează lipsa de cooperare cu organismele de supraveghere sau cu autorităţile judiciare prin prevederile secretului de stat. Lista a fost întocmită de experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în cadrul unui raport citat de presa britanică. De altfel, implicarea ONU în problema închisorilor şi zborurilor secrete ale CIA va deveni şi mai activă. Doi raportori ai organizaţiei au anunţat ieri că vor iniţia o anchetă pentru a desluşi iţele centrelor de detenţie utilizate în cadrul luptei împotriva terorismului, potrivit AFP.

MANTA DE VREME REA
Acuzaţiile cuprinse în document pornesc de la scandalul închisorilor secrete şi al zborurilor CIA în Europa. Potrivit textului, România, Marea Britanie, Germania, Italia şi Polonia folosesc legile menite să protejeze securitatea naţională pentru a "ascunde acte ilegale faţă de organismele de supraveghere sau autorităţile judiciare sau pentru a se proteja de critici, de situaţii stânjenitoare şi - cel mai important - de responsabilitate".

Raportul este critic îndeosebi faţă de Marea Britanie, înfierând cooperarea Londrei în transferul de deţinuţi în locuri unde ar fi putut fi torturaţi, ca parte a programului SUA de extrădări extraordinare. În documentul redactat de Martin Scheinen, raportorul special al organizaţiei pentru promovarea şi protejarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în timpul luptei împotriva terorismului, ofiţerii britanici de informaţii sunt acuzaţi că ar fi intervievat deţinuţi puşi sub izolare în Pakistan, în "aşa-numite adăposturi unde erau torturaţi".

×
Subiecte în articol: externe