x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scandalul interceptărilor telefonice din Marea Britanie. Vezi care sunt protagoniştii

Scandalul interceptărilor telefonice din Marea Britanie. Vezi care sunt protagoniştii

de Marina Constantinoiu    |    08 Iul 2011   •   13:43

Cinci protagonisti acapareaza intreaga atentie in scandalul interceptarilor telefonice ilegale care a dus la inchiderea tabloidului britanic News of the World, dupa 168 de ani de activitate. France Presse ii prezinta pe cei cinci.

Andy Coulson:

Dupa ce si-a inceput cariera la un ziar regional, Andy Coulson (43 de ani) ajunge la tabloidul Sun, pentru a urca rapid in ierarhie in cadrul editurii News International, care edita si The News of the World, al carui redactor-sef a devenit din 2003.

Cu el la conducere, ziarul a publicat stiri-bomba si subiecte dintre cele mai picante, printre altele dezvaluind momentele cele mai intime ale fotbalistului David Beckham. In 2005, ziarul a castigat prestigiosul trofeu “Press Gazette Newspaper'. La acea vreme, Coulson declara ca “News of the World are ca unic scop sa distreze publicul, expunand, in acelasi timp, delictele si ipocrizia'.

Dar tocmai cel care scormonea dupa scandal a devenit victima scandalului: Coulson demisioneaza in ianuarie 2007, cand corespondentul regal al cotidianului este arestat pentru ca ar fi piratat mesageria telefonica a mai multor persoane. Si-a asumat atunci responsabilitatea, dar a dezmintit ca a stiut ce se petrece, ceea ce se pare ca l-a convins pe David Cameron care, in mai 2007, l-a angajat ca director al sau de comunicare. Coulson i-a adus multe relatii: se pare ca gratie lui conservatorii au obtinut sustinerea puternicului cotidian The Sun.

In noiembrie 2010 este interogat de politie ca martor. Desi nu este inculpat, presiunea exercitata asupra sa este foarte mare si, la 21 ianuarie 2011, Coulson decide sa demisioneze. Vineri, 8 iulie, Coulson este arestat. De data asta, scandalul News of the World l-a ajuns din urma si este prea serios pentru a nu-l implica si pe el.

Rebekah Brooks:

Supranumita “regina' tabloidelor, Rebekah Brooks (43 de ani) a cucerit lumea macho a presei de senzatie cu o impresionanta rapiditate. Dupa o trecere pe la Universitatea din Sorbona, a ajuns la News of the World. “Este in mod evident sarmanta si o politiciana foarte experta', explica pentru BBC Henry Porter, expert al imperiului media Murdoch.

Cand a preluat conducerea News of the World in 2000, a devenit cel mai tanar redactor-sef al unui ziar britanic. Printre faptele sale controversate de razboi se numara lansarea unei campanii care chema populatia sa denunte prezenta in vecinatate a unor persoane care au ispasit o pedeapsa oarecare pentru delicte sexuale.

In 2003, a ajuns redactor-sef al Sun. Se transforma in portavocea lui Rupert Murdoch si, in septembrie 2009, preia conducerea News International. Devenita unul dintre personajele cele mai puternice din tara, potrivit lui Henry Porter, ea a ajuns sa-si petreaca Revelionul cu premierul David Cameron. Liderul opozitiei laburiste, Ed Miliband, a cerut demisia ei, in cadrul scandalului interceptarilor telefonice.

Rupert Murdoch:

Magnatul australo-american, proprietar al grupului de presa News Corp, care detine News of the World, este, la cei 80 de ani ai sai, in fruntea unui imperiu mediatic care valora 57 de miliarde de dolari in 2010, fiind detinatorul, printre altele, al postului american de televiziune Fox sau al Wall Street Journal.

Dupa ce a mostenit in tinerete doua mici ziare australiene, a revenit in 1969 in Marea Britanie, unde studiase la Oxford, si preia News of the World si Sun, pentru a le transforma in cel mai bine vandute tabloide britanie. In 1981, a cumparat si ziarele quality Times si Sunday Times (cel care se afla la originea scandalului in care este implicat europarlamentarul roman Adrian Severin).

Pana in 1997, cand l-a sustinut pe laburistul Tony Blair, el era un sustinator al conservatorilor. Dar Sun si News of the World sunt foarte dezamagite de succesorul lui Blair, Gordon Brown, si revin in tabara conservatorilor pentru campania electorala din 2010.

Scandalul piratarii mesageriei de catre News of the World ar putea sa afecteze unul dintre proiectele importante ale lui Murdoch in Marea Britanie: achizitionarea pachetului satelitar BskyB, foarte contestat in numele pluralismului.

Glenn Mulcaire si Clive Goodman :

Detectivul privat Glenn Mulcaire si corespondentul regal al News of the World, Clive Goodman, sunt primele persoane care au fost luate in vizor in cadrul scandalului. Inca din 2006, Scotland Yard-ul i-a inculpat pentru ca au piratat mesageria telefonica a membrilor familiei regale, printre care si pe cea a printului William. Au fost condamnati la 26 ianuarie 2007, Goodman la patru luni de inchisoare, iar Mulcaire la sase.

In ianuarie 2011, politia a relansat ancheta, dupa aparitia unor dezvaluiri privind alte cateva mii de persoane afectate de aceste interceptari. Clive Goodman a fost din nou arestat vineri in cadrul acestor investigatii.

×