x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scenarii de groază pentru 2012. Zece riscuri majore geopolitice în anul care abia a început

Scenarii de groază pentru 2012. Zece riscuri majore geopolitice în anul care abia a început

de Marina Constantinoiu    |    08 Ian 2012   •   21:00
Scenarii de groază pentru 2012. Zece riscuri majore geopolitice în anul care abia a început

In 2012, lumea ar putea sa treaca prin mai multe scenarii de groaza: colapsul zonei euro, reducerea ratingului de credit al SUA, schimbarea orien­ta­rii Rusiei dupa alegerile pre­zi­den­tia­le, escaladarea tensiunilor in Asia sunt temerile exprimate de Banca ja­po­ne­za de investitii Nomura la in­ce­put de an si incluse in raportul Glo­bal FX Outlook 2012, potrivit porta­lu­lui financiar RBC, citat de Agerpres.

Investitorii straini si guvernele occ­identale vor monitoriza cu precautie posibilele schimbari in orien­ta­rea politica a Rusiei in cazul in care, asa dupa cum se si asteapta, premie­rul Vladimir Putin va castiga alegerile pre­zidentiale prevazute pentru 4 mar­tie, se mentioneaza in raportul analistilor niponi. Investitorii au in­gri­jorari si in legatura cu economia chi­neza. Cu toate acestea, principa­le­le riscuri pentru lume, conform ex­per­tilor de la la Nomura, vin dinspre Euro­pa si SUA, mai ales in conditiile in care in noiembrie 2012 sunt programate alegeri prezidentiale in SUA.

In acest context, nu exclud ana­lis­tii bancii japoneze, Congresul SUA ar putea sa nu mai extinda "scutirile fiscale" pentru populatia activa, precum si programul de plati de urgenta pentru someri, iar agentia de rating Moody’s ar putea sa scada, dupa S&P, ratingul de tara al SUA. Spectrul dizolvarii zonei euro re­pre­zinta un cosmar veritabil pentru in­ves­titori, iar analistii de la Nomura nu exclud o astfel de perspectiva in 2012, in cazul in care Germania si Banca Cen­trala Europeana nu vor intreprin­de eforturi extraordinare pentru salva­rea euro. Singura sansa de a evita un astfel de scenariu este de a permite BCE sa porneasca tiparnita de bani pentru cumpararea de active, dupa exemplul Rezervei Federale americane. Pe de alta parte, anul care tocmai a inceput ar putea fi unul dintre cei mai calzi din 1850 incoace, tempera­tu­ra medie asteptata pe plan global fiind cu aproape jumatate de grad Cel­sius mai mare decat media de 14 grade din perioada 1961-1990, po­tri­vit Reuters, citata de Agerpres.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Meteorologiei (OMM), anul 2010 a fost cel mai calduros de cand exista in­registrari de specialitate. Cei mai cal­durosi 12 ani din analele OMM s-au inregistrat intre 1998 si 2011.

×
Subiecte în articol: special economia scenariu 2012