Premierul israelian Benjamin Netanyahu si-a luat angajamentul duminica sa extinda serviciul militar obligatoriu si la doua categorii pana acum protejate – evreii ultrareligiosi si arabii israelieni – aflandu-se sub presiunea opiniei publice si a unei amenintari cu o criza guvernamentala, relateaza France Presse.
"Dupa 64 de ani in care problema nu a fost tratata corect, suntem la inceputul unui proces istoric, o crestere spectaculoasa a participarii ultrareligiosilor si a arabilor israelieni la serviciul militar', a declarat Netanyahu in deschiderea sedintei de Guvern de duminica. "Vom proceda la o schimbare istorica in repartizarea serviciului militar. Vom spori considerabil numarul celor care vor servi patria, pastrand, in acelasi timp, unitatea poporului', a adaugat Netanyahu.
Anterior, Likud, partidul de dreapta a lui Netanyahu, a aprobat recomandarile unei comisii care preconizeaza inrolarea evreilor ultrareligiosi, punand capat unei saptamani de zig-zag politic pentru premier. La 2 iulie, Netanyahu, sub presiunea aliatilor sai religiosi, din partidul sefard Shass si Judaismul Unificat al Torei askenazit, a dizolvat comisia insarcinata sa formuleze propuneri in legatura cu acest subiect. Aceasta comisie a recomandat un serviciu, militar sau civil, pentru toti israelienii, cu masuri atractive pentru cei care aleg Armata si sanctiuni pentru cei care refuza oricare dintre cele doua variante.
Biroul lui Netanyahu a anuntat un acord cu vicepremierul Shaul Mofaz, liderul partidului de centru Kadima, privind formarea unei alte comisii insarcinate cu redactarea unei noi legi privind incorporarea in Armata, care sa prevada un serviciu militar pentru toata lumea. Saptamana trecuta, Mofaz a amenintat ca paraseste coalitia guvernamentala daca exceptarile de la serviciul militar sau civil sunt mentinute pentru ultrareligiosi si arabii israelieni.
Legea actuala, apreciata drept anticonstitutionala de Curtea Suprema, trebuie schimbata in orice caz pana la 31 iulie.
Majoritatea populatiei, socata de inagalitatile in fata serviciului militar, a solicitat incetarea exceptarilor. In Israel, serviciul militar dureaza trei ani pentru barbati si doi ani pentru femei. Actuala lege i-a permis ministrului Apararii sa ii scuteasca de aceasta obligativitate pe ultrareligiosi, care studiaza in seminarii rabinice, pe de o parte, si pe cetatenii arabi, pe de alta parte.
Aproximativ 20.000 de manifestanti - intre care rezervisti, veterani, militanti social, dar si politicieni - au demonstrat sambata seara la Tel Aviv solicitand Guvernului o noua lege, aceeasi pentru toti. (marina.constantinoiu@jurnalul.ro)