Guvernul SUA a anunțat schimbarea numelor a cinci localități ale căror denumiri includeau un termen rasist pentru femeile amerindiene. Comunitățile se află în statele California, Dakota de Nord, Tennessee și Texas.
Decizia a fost luată după un proces care a durat un an și care și-a propus să elimine calomnia din uzul federal, a precizat guvernul. Siturile sunt ultimele din cele aproape 650 de locuri selectate de Departamentul de Interne pentru a fi redenumite.
„Cuvintele contează, în special în activitatea noastră trebuie să ne asigurăm că terenurile și apele publice ale națiunii noastre sunt accesibile și primitoare pentru persoanele de toate mediile", a declarat secretarul de interne Deb Haaland.
Haaland este primul secretar de cabinet al nativilor americani din istoria SUA. În urmă cu aproape un an, Deb Haaland a creat un grup de lucru pentru a înlocui denumirile cu probleme ale elementelor geografice ale națiunii.
În septembrie, Departamentul de Interne a anunțat un vot final pentru schimbarea numelor a sute de locuri. Totuși, Departamentul a lăsat șapte locuri despre care a spus că trebuie căutate soluții. Cinci dintre cele șapte locuri au fost incluse în votul de joi. Acestea au fost redenumite în urma consultării cu triburile și comunitățile locale.
În California, un loc a fost redenumit Loybas Hill, care a fost propus de organizația locală și care înseamnă „tânără doamnă". Un alt sit din California a fost redenumit Yokuts Valley, care se traduce prin „oameni" Un sit din Dakota de Nord a fost redenumit Homesteaders Gap, care a fost ales de comunitate pentru că era relevant pentru istoria locală. În Tennessee, un sit a primit numele de Partridgeberry, o plantă pentru care comunitatea a fost cunoscută în trecut. O localitate din Texas a fost redenumită Lynn Creek în onoarea lui Isaac Lynn, un om care a trăit pe pârâul din apropiere
Dintre cele două poziții rămase, una din Wyoming a fost scoasă din discuție pentru că este un teren privat, în timp ce o altă din Alaska a fost eliminată pentru că este o zonă istorică.
Măsura vine în contextul în care, în ultimii ani, mai multe companii private și cluburi sportive au decis să redenumească echipele sau să elimine terminologia și imaginile considerate rasiste la adresa nativilor americani.
(sursa: Mediafax)