x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe  Scholz şi Macron pledează pentru consolidarea relaţiilor bilaterale şi a Uniunii Europene

 Scholz şi Macron pledează pentru consolidarea relaţiilor bilaterale şi a Uniunii Europene

09 Mai 2022   •   20:45
 Scholz şi Macron pledează pentru consolidarea relaţiilor bilaterale şi a Uniunii Europene
Sursa foto: hepta

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, au pledat luni seară pentru intensificarea parteneriatului bilateral şi a cooperării la nivelul Uniunii Europene, subliniind că vor continua acţiunile pentru ajutarea Ucrainei.

La începerea conferinţei de presă organizată cu ocazia întâlnirii de la Berlin, Olaf Scholz l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru obţinerea unui nou mandat de preşedinte al Franţei.

"Colaborarea bună între Franţa şi Germania reprezintă un semnal bun pentru avansarea Uniunii Europene", a afirmat Olaf Scholz, potrivit postului de televiziune ZDF. "Suntem foarte determinaţi să apărăm cu toată forţa bazele cooperării noastre", a subliniat cancelarul Germaniei.

La rândul său, Emmanuel Macron a pledat pentru crearea unei Europe mai puternice astfel încât să abordeze "provocări majore" precum digitalizarea şi protecţia mediului. "Trebuie să apărăm democraţia şi să fim alături de Ucraina, dar în acelaşi timp să ne protejăm propriii cetăţeni", a afirmat preşedintele Franţei, potrivit cotidianului Le Figaro şi postului de televiziune BBC News.

Preşedintele Franţei a declarat că va discuta cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre ideea "comunităţii politice europene".

"Obiectivul nostru este obţinem un armistiţiu şi retragerea trupelor ruse; de asemenea, avem obiectivul de a ajuta Ucraina să negocieze cu Rusia pe baza propriilor condiţii. Dar, pentru a consolida democraţia în Europa, trebuie să găsim o bună formă geopolitică", a argumentat Macron.

"Suntem de acord cu ideea potrivit căreia Ucraina aparţine familiei europene", a continuat Olaf Scholz, catalogând drept "foarte interesantă" ideea unei "comunităţi politice europene".

Preşedintele Franţei a propus în Parlamentul European, cu ocazia Conferinţei privind Viitorul Europei, crearea unei "comunităţi politice europene", o structură diferită de UE dar care să coopereze strâns cu blocul comunitar, în care să fie integrată Ucraina, în contextul în care unele state se opun admiterii rapide a acestei ţări în Uniunea Europeană. "Războiul din Ucraina ne invită să regândim geografia şi organizarea continentului nostru. Ucraina, prin lupta sa şi prin curaj, este membră de suflet a Europei noastre", a argumentat Emmanuel Macron, admiţând că este posibil să dureze "decenii" până la admiterea Ucrainei în UE.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Olaf Scholz emmanuel macron