x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sclavi români în UE

Sclavi români în UE

de Mihaela Biliovschi    |    27 Aug 2008   •   00:00
Sclavi români în UE

Un raport al americanilor distribuit şi prin Centrul de Presă Străină din Washington DC arată că numărul românilor traficaţi în scopul muncii forţate, dar şi pentru sex  în Italia, Spania, Franţa, Germania şi alte ţări UE a crescut semnificativ după integrare.



Un raport al americanilor distribuit şi prin Centrul de Presă Străină din Washington DC arată că numărul românilor traficaţi în scopul muncii forţate, dar şi pentru sex  în Italia, Spania, Franţa, Germania şi alte ţări UE a crescut semnificativ după integrare.

LILA. O fată de 19 ani şi o viaţă încarcerată de abuzul fizic şi sexual ”aplicat” de tatăl ei. O ”cunoştinţă” i-a făcut legătura cu un bărbat care i-a oferit un job de mejaneră în Regatele Unite. Ajunsă aici, bărbatul a vîndut-o unui proxenet care a obligat-o la prostituţie.
Cu acest caz din România este deschis Raportul Anual privind Traficul de Persoane realizat şi publicat sub coordonarea Biroului pentru Monitorizare şi Combatere a traficului uman din cadrul Departamentului de Stat American. Cele 300 de pagini cuprind analize şi concluzii din peste 170 de ţări.

TRAFIC ÎN UE. România este sursă, tranzit şi destinaţie pentru bărbaţi, femei şi copii traficaţi pentru sex şi muncă forţată în agricultură, construcţii şi industria hotelieră. Ţările-destinaţie sînt Italia, Spania, Elveţia, Cehia, Grecia, Germania, Franţa, Norvegia, Turcia, Austria şi Israel. Raportul semnalează o creştere semnificativă a numărului persoanelor traficate din România în special cu scopul exploatării lor prin muncă  – ca efect al deschiderii graniţelor UE şi oportunitatea celor din mediul rural de a căuta o slujbă în afara ţării. Victimelor li se promit salarii mari şi cazare gratuită. În realitate, acestea primesc o sumă lunară extrem de mică, din care trebuie să suporte chiria şi costul mîncării. Traficanţii le confiscă documentele pentru a exercita şi mai multă presiune asupra victimelor.  

Românii cad pradă chiar şi pe teritoriul ţării nostre, aceştia fiind traficaţi pentru sex, cerşetorie şi muncă la negru.

Femeile din Rusia, Ucraina şi Republica Moldova sînt cele mai prezente pe piaţa sexului din ţara noastră, în timp ce unor bărbaţi din Comunitatea UE le sticlesc ochii după copiii străzilor din România. În 2007 nu a avut loc nici o investigaţie, acuzare sau condamnare a unui străin implicat în exploatarea sexuală a copiilor din ţara noastră.

GUVERNUL  Din raport aflăm că Guvernul României nu îndeplineşte pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului de fiinţe umane. Traficul forţei de muncă –un fenomen proaspăt apărut în România, rămîne fără soluţii din partea Guvernului care nu a reuşit nici măcar să instituie proceduri legale pentru identificarea victimelor. Mai mult, numărul persoanelor condamnate pentru traficul de persoane a scăzut comparativ cu anii precendenţi. ”România nu a raportat nici un efort pentru a investiga şi condmana oficiali din guvern -complici ai traficului de persoane, în special traficul pentru muncă forţată”.

CIFRE. Ţara noastră interzice toate formele traficului de persoane, crimă pedepsită prin Legea 678/2001 cu 3 pînă la 15 ani de închisoare. În 2007, numărul investigaţiilor conduse de autorităţile române a crescut semnificativ. Pe de altă parte, numărul acuzaţilor a scăzut aproape la jumătate, repectiv 398, comprativ cu 780 trimişi în judecată pentru trafic uman în 2006.

Pentru protecţia victimelor identificate ale traficului, în 2007 Guvernul a acordat suma de 72.000 de dolari anumitor organizaţii neguvernamentale. În acelaşi an au fost identificate 780 de victime ale muncii forţate şi 680 exploatate sexual. "Uneori, victimele nu sînt identificate de către autorităţi atunci cînd sînt reţinute pentru comiterea unor ilegalităţi ca parte a procesului de traficare. Ca rezultat, victimele sînt pedepsite pentru aceste acte”, spune raportul. În alte cuvinte, dacă poliţia prinde o prostituată, o arestează sau o amendează, ignorînd complet faptul că aceasta ar putea fi victima unui proxenet.

LILA. Fata a fost atunci ameninţată că va fi trimisă acasă ”în bucăţele” dacă nu se supune. A încercat să scape, în zadar. Actele i-au fost confiscate, iar bătăile aplicate au devenit mai dese şi mai brutale. Luni de zile mai tîrziu, timp în care a fost retraficată de cîteva ori, Lila a fost eliberată în timpul unui raid al poliţiei. În cele din urmă a fost repatriată. În România, a fost găzduită la un cămin, de unde a fugit după două luni de zile. A fost ultima dată cînd s-a ştiut ceva despre ea.

×
Subiecte în articol: externe romania