x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scoala romaneasca in pericol de disparitie

Scoala romaneasca in pericol de disparitie

09 Mar 2005   •   00:00

ROMANI IN LUME
O scoala romaneasca din Ungaria este amenintata de autoritatile locale cu desfiintarea. Conform reprezentantilor romanilor, de vina sunt consilierii locali, care au pus ochii pe cladire.
ANA-MARIA LUCA

MASURI. Cei 40 de elevi romani ar putea sa nu mai studieze in limba materna
Consiliul Local din localitatea Aletea, Ungaria, a hotarat la 28 februarie sa desfiinteze scoala romaneasca, in care invata 39 de elevi romani, pana la 30 aprilie. Semnalul de alarma l-a tras publicatia romanilor din Ungaria, Foaia. Romanii spun ca nu este vorba de lipsa finantarii, pentru ca bani au destui. Reprezentantii Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria (ATRU) spun ca de vina sunt cativa consilieri locali corupti, informeaza Romanian Global News.

ALTE INCERCARI. Problema scolii romanesti a mai fost discutata in Consiliul Local din Aletea, la 15 februarie. "Am crezut ca au trecut valurile nesigurantei, dar se pare ca, atunci cand vrem sa inaintam, ni se pun iarasi bete in roate", a declarat Agentiei Romanian Global News directorul scolii, Cornel Nisu. "La 15 februarie, Consiliul Local din Aletea a avut o sedinta pentru aprobarea bugetului, la care iarasi s-a ridicat problema noastra. Unii dintre consilieri spun ca, din punct de vedere calitativ, invatamantul din scoala lasa de dorit, iar altii se refera la problemele financiare ale scolii, desi suntem sprijiniti de Ministerul Invatamantului."

Directorul nu intelege de ce s-a pus problema calitatii invatamantului. "Avem profesori cu pregatirile necesare. Avem tot mai multe realizari in cadrul scolii. Ei bine, cei mai multi dintre copiii nostri vin dintr-un mediu social mai greu, dar pentru asta nu putem condamna pe nimeni."

CORUPTIE. Presedintele Comisiei de Control a Primariei, Gál Attila, a oferit cate 50.000 si 100.000 de forinti familiilor de romani care ar vrea sa-si transfere copiii la scoala maghiara, conform reprezentantilor Autoguvernarii Romanesti din Aletea. Mai mult, spun ei, Autoguvernarii Romanesti i s-au oferit 2.000.000 de forinti. Motivul mitei ar fi ca reprezentantii romanilor au dreptul de veto in Consiliul Local, iar in cazul supunerii la vot a inchiderii scolii, ei ar putea impiedica o decizie.

"In cazul scolii romanesti din Aletea este vorba, pur si simplu, de un joc politic", a spus seful Oficiului Autoguvernarii Romanilor pe Tara, Tiberiu Iuhas. "Nu poate fi vorba despre o problema financiara, pentru ca scoala este sustinuta 80% de Ministerul Invatamantului. Adevarul e ca unii consilieri au pus ochii pe cladire si parca in fiecare an ajung tot mai aproape de scopul lor. Primul nostru pas va fi sa inaintam o plangere Oficiului de Administratie Publica din judetul Bichis, referitoare la comportamentul consilierilor. In cadrul sedintelor s-a propus ca Autoguvernarea pe Tara sa preia scoala, dar asta nu se face de la o zi la alta. De fapt, la Oficiul ATRU inca nu au ajuns astfel de cereri oficiale."

RECIPROCITATE. Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni considera nefondata intentia autoritatilor locale ungare de a desfiinta scoala de la Aletea si face apel la autoritatile maghiare pentru sprijinirea in continuare a invatamantului in limba materna pentru etnicii romani din Aletea. Respectarea unui drept european la educatie in limba materna este mai presus de orice interese politice locale, se arata in comunicatul DRP.

Totodata, DRP isi exprima speranta ca autoritatile ungare vor lua toate masurile pentru respectarea drepturilor romanilor din Aletea, asa cum, potrivit principiului reciprocitatii, maghiarii din Romania se bucura de toate drepturile ce le revin ca minoritate nationala.

EDUCATIE
In prezent, in Ungaria functioneaza 11 scoli generale in care invata aproximativ 1.200 elevi de etnie romana. Aceste scoli generale functioneaza in localitatile Aletea, Apateu, Batania, Bedeu, Cenadul Unguresc, Chitighaz, Giula, Leucushaz, Micherechi, Otlaca-Pusta si Sacal. In nici una dintre aceste scoli nu se foloseste limba romana la predarea tuturor materiilor din programa de invatamant. Doar la Micherechi, in clasele primare, se predau in limba romana Stiintele naturii, Geografia, Muzica si Desenul.

NUMARAT
Datele statistice ale recensamantului din Ungaria, prezentate de Oficiul Central de Statistica din Budapesta (KSH), releva o scadere dramatica a etnicilor romani, in comparatie cu statisticile precedente. Liderii organizatiilor romanesti sustin ca numarul romanilor din Ungaria este in jur de 20.000-25.000. Statisticile oficiale arata ca numarul romanilor reprezinta o treime din asteptari, adica undeva in jurul a 7.000. Comunitatile de romani au refuzat sa raspunda la intrebarile cu privire la apartenenta etnica.
×
Subiecte în articol: scoala diaspora romănilor aletea