x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cunoscută scriitoare ucraineană, moartă la 37 de ani după ce a fost rănită de rachete la Kramatorsk

Cunoscută scriitoare ucraineană, moartă la 37 de ani după ce a fost rănită de rachete la Kramatorsk

de Redacția Jurnalul    |    03 Iul 2023   •   07:30
Cunoscută scriitoare ucraineană, moartă la 37 de ani după ce a fost rănită de rachete la Kramatorsk
Sursa foto: Twitter/The Kyiv Independent

Scriitoarea ucraineană Victoria Amelina a murit după ce a fost rănită în greva de la Kramatorsk. Autoarea care lucra pentru a documenta crimele de război rusești de la invazie a fost spitalizată cu fracturi craniene după atacul cu rachete de marți.

Scriitoarea ucraineană premiată și cercetător în domeniul crimelor de război, rănită săptămâna trecută în urma unui atac cu rachete rusești asupra unui restaurant, a murit, a anunțat grupul pentru libertatea de exprimare PEN.

Victoria Amelina, în vârstă de 37 de ani, a fost rănită atunci când o rachetă rusească a distrus marți restaurantul Ria Pizza din orașul Kramatorsk, situat în estul țării, ucigând 12 persoane, inclusiv patru copii, și rănind zeci de persoane.

Victoria Amelina a decedat la 1 iulie la spitalul Mechnikov din Dnipro, a declarat PEN Ucraina într-un comunicat publicat duminică pe pagina sa de Facebook.

Amelina fusese în oraș împreună cu o delegație de jurnaliști și scriitori columbieni, a precizat PEN. Ea a fost spitalizată cu "multiple fracturi craniene", potrivit unui chirurg care a tratat răniții, scrie The Guardian.

Romanul ei, Dom's Dream Kingdom, a fost publicat în 2017 și a fost nominalizat pentru premiul Unesco pentru orașele literaturii și pentru premiul Uniunii Europene pentru literatură.

Poeziile, proza și eseurile ei au fost traduse în engleză, germană, poloneză și alte limbi.

Din 2022, ea s-a străduit să documenteze crimele de război comise de Rusia de la invazie și să militeze pentru responsabilitate, precum și să lucreze cu copiii aflați pe linia frontului sau în apropierea acestuia.

Amelina a descoperit, printre altele, jurnalul lui Volodimir Vakulenko, un coleg scriitor care a fost reținut ilegal și ucis de soldații ruși în orașul Izium la începutul războiului. Jurnalul, care a fost îngropat în grădina sa, a servit ca o documentație în timp real a atrocităților rusești.

Rusia a susținut că atacul de la Kramatorsk a vizat armata ucraineană și mercenari străini. Grupul de campanie împotriva crimelor de război Truth Hounds a vorbit cu martori care au confirmat că nu existau ținte militare la fața locului.

"Analiza distrugerilor și mărturiile martorilor indică faptul că, cel mai probabil, forțele armate ale Rusiei au folosit o rachetă Iskander pentru a efectua atacul. Aceasta este o rachetă cu o precizie ridicată, așa că rușii știau exact ce va lovi".

Ria Pizza din Kramatorsk, unul dintre cele mai mari orașe din estul Ucrainei aflate încă sub control ucrainean, era popular printre soldați, jurnaliști și lucrători umanitari.

Moartea Amelinei ridică la 13 numărul victimelor atacului cu rachete.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Victoria Amelina scriitoare Kramatorsk