Scriitorul Günter Grass a fost declarat persona non grata in Israel, duminica, dupa scandalul provocat de publicarea unui poem in care autorul german acuza Israelul ca ameninta pacea mondiala prin arsenalul sau atomic, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.
"Ministrul de Interne Elie Yishai l-a declarat pe Günter Grass persona non grata in Israel", se afirma in comunicatul emis de biroul de presa al ministrului israelian.
"Poemul lui Günter Grass reprezinta o tentativa de a atata flacara urii contra statului Israel si contra poporului israelian", spune ministrul israelian, in comunicatul emis la trei zile dupa ce guvernul tarii sale a afirmat ca acest poem este "rusinos" si "demn de dispret".
"Daca Günter Grass vrea sa continue sa isi difuzeze operele deformate si mincinoase, il sfatuiesc sa faca acest lucru in Iran, unde isi va gasi un public care il sustine", a adaugat ministrul Elie Yishai.
Intr-o scrisoare adresata "distinsului scriitor Günter Grass", viceministrul iranian al Culturii, Javad Shamaqdari, a tinut sa ii aduca autorului german un omagiu, sambata, pentru faptul ca "spune adevarul".
Intitulat "Ceea ce trebuie spus", poemul in proza semnat de Günter Grass, in varsta de 84 de ani, publicat in ziarul german Süddeutsche Zeitung, denunta politica statului israelian, prin care acesta ameninta ca va bombarda instalatiile nucleare iraniene, afirmand ca aceasta politica este un proiect care ar putea duce la "eradicarea poporului iranian".
Tarile occidentale sunt ingrijorate de o posibila dimensiune militara a programului nuclear iranian, condamnat prin sase rezolutii emise de ONU, iar Israelul a amenintat de mai multe ori in ultimele luni ca va bombarda siturile nucleare iraniene, pentru a impiedica guvernul de la Teheran sa fabrice arme atomice.
Conducatorii iranieni lanseaza cu regularitate apeluri publice prin care solicita disparitia statului Israel, pe care il considera o "tumoare canceroasa" in Orientul Mijlociu.
In 2006, Günter Grass, laureat al premiului Nobel pentru literatura pe anul 1999, a recunoscut ca a facut parte in tinerete din Waffen SS, o unitate de elita a regimului nazist al lui Adolf Hitler, desi in scrierile sale a criticat adeseori Germania pentru trecutul ei nazist.
Günter Grass a intrat si in atentia politiei secrete est-germane, Stasi, in 1961, cand a scris o scrisoare deschisa in care contesta constructia Zidului Berlinului, bariera de separare intre Berlinul Occidental si Republica Democrata Germana (RDG).
Poet, prozator, dramaturg, sculptor si grafician, Günter Grass s-a nascut la 16 octombrie 1927 la Danzig. Se afirma ca prozator cu romanul care il va consacra pe plan international "Toba de tinichea" (1959), de factura picaresca, o radiografie a lumii si satira grotesca a epocii din perspectiva unui pitic tobosar. "Toba de tinichea" impreuna cu "Pisica si soarecele" (1961) si "Ani de caine" (1963) formeaza "trilogia Danzigului".
Activitatea sa literara a fost incununata de cele mai importante distinctii: Premiul Buchner (1965), Premiul Fontane (1968) si Premiul Nobel pentru literatura (1999).