x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scrisoare de ameninţare cu noi atentate împotriva unui gazoduct din Canada

Scrisoare de ameninţare cu noi atentate împotriva unui gazoduct din Canada

17 Iul 2009   •   00:00

Un cotidian din vestul Canadei a primit o scrisoare care dă un termen de trei luni gigantului în domeniul gazelor EnCana pentru a-şi sista activităţile în regiune, ca să evite comiterea de noi atentate împotriva unui gazoduct al său, a anunţat poliţia, care a dezvăluit joi documentul, transmite AFP.



Din luna octombrie 2008, gazoductul, situat în nord-estul Columbiei-Britanice (vestul Canadei), a fost ţinta a şase atentate, dintre care două în această lună.

Scrisoarea, primită miercuri de cotidianul Dawson Creek Daily News, promite "vacanţă de vară" fără atentate, dar ameninţă că situaţia "se va înrăutăţi" la toamnă dacă EnCana nu îşi închide instalaţiile din regiune.

Textul, scris de mână, afirmă că cele şase atentate precedente au fost "minore" şi "controlate în întregime", pentru a transmite mesajul că grupul canadian din domeniul gazelor este "vulnerabil" în pofida "mega finanţelor" şi a "influenţei politice" de care dispune.

"Pur şi simplu nu puteţi să câştigaţi această bătălie pentru că vă aflaţi de partea greşită. (...) Sistaţi toate activităţile şi dezasamblaţi toate instalaţiile", se arată în scrisoare, care încheie: "Nu întârziaţi!!".

Documentul este considerat "foarte îngrijorător de către anchetatori", a anunţat Jandarmeria Regală a Canadei (GRC, poliţia federală), într-un comunicat.

Este vorba despre "un şantaj la adresa industriei şi a persoanelor care locuiesc în regiunile ameninţate direct de fiecare explozie", a apreciat sergentul Tim Shields, adăugând că atentatele precedente au fost "extrem de violente".

Poliţia bănuieşte că aceste acte de sabotaj, pe care le asociază de acum înainte "terorismului intern", sunt comise de unul sau mai mulţi localnici care cunosc bine regiunea. Ancheta a fost încredinţată unităţii antiterorism a GRC.

O primă scrisoare suspectă a fost expediată aceluiaşi cotidian şi altor instituţii de presă toamna trecută, chiar înainte de producerea primului atentat. Ea sfătuia întreprinderile din domeniul petrolului şi gazelor să părăsească această regiune sălbatică.

Produse în zone pustii, cele şase explozii nu au rănit oameni, dar au provocat scurgeri de gaze.

Grupul canadian EnCana, cel mai important producător de gaze din America de Nord, a promis o recompensă de 500.000 de dolari pentru identificarea autorului sau autorilor acestor acte de sabotaj.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe