x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scrisoare deschisă - Ambasadorul rus reiterează că s-a găsit armament românesc în Georgia

Scrisoare deschisă - Ambasadorul rus reiterează că s-a găsit armament românesc în Georgia

de Mihaela Matachita    |    27 Aug 2008   •   00:00

Ambasadorul Rusiei Aleksandr Ciurilin apreciază, într-o scrisoare deschisă remisă, ieri, agenţiei MEDIAFAX, că tonalitatea presei româneşti arată că la Bucureşti nu se înţelege cine poartă răspunderea crizei din Caucazul de Sud şi reiterează că a fost găsit armament românesc în Georgia.



Ambasadorul Rusiei Aleksandr Ciurilin apreciază, într-o scrisoare deschisă remisă, ieri, agenţiei MEDIAFAX, că tonalitatea presei româneşti arată că la Bucureşti nu se înţelege cine poartă răspunderea crizei din Caucazul de Sud şi reiterează că a fost găsit armament românesc în Georgia.

În scrisoare se arată că Georgia a lansat ofensiva militară în Osetia de Sud şi că “invazia asupra oraşului Ţhinvali nu a fost întîmplătoare. Aceasta a fost pregătită cu minuţiozitate” inclusiv pe baza datelor sateliţilor străini. După ofensiva georgiană, “trupele ruseşti au intervenit în Osetia de Sud pentru restabilirea păcii” iar “agresorul a fost zdrobit”. Apoi, se explică faptul că “impunerea păcii a necesitat şi pătrunderea trupelor noastre (ruseşti, – n. red.) în unele raioane ale Georgiei propriu-zise”. Ca urmare a luptelor, aproximativ 34 de mii de persoane s-au refugiat pe teritoriul rusesc şi circa 2.000 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Ambasadorul Ciurilin arată că “timp de 15 ani partea rusă împreună cu oseţii şi abhazii a încercat să găsească o soluţie politică” şi că, în repetate rînduri, Rusia a avertizat comunitatea internaţională asupra pericolului situaţiei din Caucazul de Sud şi a pregătirilor ce se făceau la Tbilisi. Dar în tot acest timp, Georgia era alimentată cu un flux continuu de arme moderne, inclusiv tancuri, avioane, rachete, iar militarii georgieni erau temeinic instruiţi în străinătate, afirmă ambasadorul rus.

“S-a regăsit în Georgia şi armament românesc. În Rusia pe bună dreptate s-a format opinia că o asemenea stimulare a militarizării celor de la Tbilisi făcea parte dintr-un plan mai vast, în care Georgiei i se încredinţase rolul de cap de pod militar al NATO”, scrie Aleksandr Ciurilin.

Ambasadorul rus insistă că “sunt total lipsite de fond afirmaţiile privind anumite planuri ruseşti de ocupaţie şi chiar de anexare a teritoriilor eliberate de prezenţa trupelor georgiene. Rusia nu are asemenea intenţii, nu sunt temeiuri pentru aşa ceva”.
În opinia înaltului diplomat al Moscovei, nu este pentru nimeni un secret că actuala conducere georgiană este “un proiect special” al Statelor Unite şi că protectori ai lui Saakaşvili sunt şi la NATO.

În încheiere, ambasadorul Ciurilin arată că îngheţarea activităţii Consiliului Rusia-NATO determină pătrunderea în Marea Neagră a unor nave militare ale unor ţări NATO “cu misiune umanitară” care sunt capabile să folosească rachete cu rază mare de acţiune.

×
Subiecte în articol: externe ambasadorul