x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scrisoare manifest pentru Olena Zelenska: Soțul tău poate opri războiul

Scrisoare manifest pentru Olena Zelenska: Soțul tău poate opri războiul

06 Sep 2022   •   12:00
Scrisoare manifest pentru Olena Zelenska: Soțul tău poate opri războiul
Sursa foto: hepta

Artistul Roger Waters i-a scris soției lui Vladimir Zelenski, Olena Zelenska, și spune că doar președintele poate opri războiul. „Oamenii ca mine și ca tine doresc de fapt pace în Ucraina”, îi spune artistul Olenei, amintindu-i că Vladimir a câștigat președinția promițând pacea în Donbas.

„Stimată doamnă Zelenska, inima mea sângerează pentru dumneavoastră și pentru toate familiile ucrainene și rusești, devastate de războiul teribil din Ucraina”, spune artistul Roger Waters.

Scrisoarea vine după interviul Olenei Zelenska acordat BBC în 4 septembrie.

„BBC.com vă citează spunând că, dacă sprijinul pentru Ucraina este puternic, criza va fi mai scurtă. Hmmm? Cred că asta ar putea depinde de ceea ce înțelegeți prin „sprijin pentru Ucraina”? Dacă prin „sprijin pentru Ucraina” vă referiți la faptul că Occidentul continuă să furnizeze arme armatelor guvernului de la Kiev, mă tem că vă înșelați în mod tragic. Aruncarea de combustibil, sub formă de armament, într-un schimb de focuri, nu a funcționat niciodată pentru a scurta un război în trecut și nu va funcționa nici acum, în special pentru că, în acest caz, cea mai mare parte a combustibilului este (a) aruncată în foc de la Washington DC, care se află la o distanță relativ sigură de conflagrație, și (b) pentru că „aruncătorii de combustibil” și-au declarat deja interesul ca războiul să continue cât mai mult timp posibil”, spune artistul.

El adaugă în scrisoarea către soția președintelui Ucrainei că „oamenii ca mine și ca tine doresc de fapt pace în Ucraina, nu doresc ca rezultatul să fie acela că trebuie să lupți până la ultima viață ucraineană - și posibil chiar, dacă se ajunge la ce e mai rău, până la ultima viață umană”.

„Dacă, în schimb, dorim să obținem un rezultat diferit, s-ar putea să trebuiască să căutăm o altă cale, iar această cale s-ar putea să se afle în bunele intenții declarate anterior de soțul dvs. Da, mă refer la platforma pe baza căreia a candidat în mod atât de lăudabil la funcția de președinte al Ucrainei, platforma pe baza căreia a obținut victoria sa istorică zdrobitoare în alegerile democratice din 2019. El a candidat pe platforma electorală a următoarelor promisiuni: Să pună capăt războiului civil din est și să aducă pacea în Donbas și autonomie parțială pentru Donețk și Luhansk. Și să ratifice și să pună în aplicare restul corpului acordurilor Minsk 2”, scrie artistul.

Roger Waters scrie că „se poate doar presupune că politicile electorale” ale lui Volodimir Zelenski să nu fi fost pe placul anumitor facțiuni politice de la Kiev și că aceste facțiuni l-au convins pe Zelenski „să schimbe diametral cursul, ignorând mandatul poporului”.

„Din păcate, bărbatul tău a fost de acord cu acele respingeri totalitare și antidemocratice ale voinței poporului ucrainean, iar forțele naționalismului extrem care au stat la pândă, răuvoitoare, în umbră, au condus, de atunci, Ucraina. De asemenea, tot de atunci, au depășit o serie de linii roșii care au fost stabilite destul de clar de-a lungul mai multor ani de către vecinii dumneavoastră, Federația Rusă, și, în consecință, ei, naționaliștii extremiști, au pus țara dumneavoastră pe calea acestui război dezastruos. Nu voi continua. Dacă mă înșel, vă rog să mă ajutați să înțeleg cum. Dacă nu mă înșel, vă rog să mă ajutați în eforturile mele oneste de a-i convinge pe liderii noștri să oprească măcelul, măcel care servește doar intereselor claselor conducătoare și ale naționaliștilor extremiști atât aici, în Occident, cât și în frumoasa dumneavoastră țară, în detrimentul celorlalți oameni obișnuiți, atât aici, în Occident, cât și în Ucraina și, de fapt, al oamenilor obișnuiți de pretutindeni din întreaga lume. Nu ar fi mai bine să cereți punerea în aplicare a promisiunilor electorale ale soțului dumneavoastră și să puneți capăt acestui război mortal?”, mai scrie în scrisoarea manifest transmisă public Olenei Zelenska.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: zelenski