x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scrutin - Şantaj electoral la Kiev

Scrutin - Şantaj electoral la Kiev

de George Daniel Ripa    |    29 Sep 2007   •   00:00
Scrutin - Şantaj electoral la Kiev
Sursa foto: VIKTOR DRACHEV/

Ucrainenii se prezintă măine la urne in cadrul alegerilor legislative anticipate, cerute de preşedintele Victor Iuşcenko, insă scrutinul poate fi influenţat de şantajul energetic rusesc.

Douăzeci de formaţiuni politice sau blocuri electorale se confruntă măine pentru cele 450 de locuri din Verkovna Rada (Parlamentul ucrainean), miza fiind căştigarea Legislativului şi formarea noului guvern. Cele mai mari şanse, conform sondajelor de opinie, le are formaţiunea prorusă Partidul Regiunilor, condusă de actualul premier ucrainean Victor Ianukovici, cotat cu aproximativ 30 de procente, urmat de Blocul Iulia Timoşenko, cu 23 de procente, şi de formaţiunea pro-prezidenţială Ucraina Noastră, cu 10 procente.


ALIANŢA PORTOCALIE 2. Marea surpriză postelectorală ar putea veni din tabăra portocalie. Preşedintele Victor Iuşcenko şi fostul aliat din campania electorală din 2004, Iulia Timoşenko, ar putea forma din nou o coaliţie, pentru a preveni rămănerea la putere stăngii. "Cea mai mare problemă a guvernării portocalii, in urmă cu doi ani, au fost ambiţiile şi rolul jucat de figurile centrale, nu ideologia sau alte valori", a declarat Iuşcenko, pentru BBC, dănd de inţeles că ar fi dispus la o impăcare cu fostul aliat.


ENERGIE DE LA KREMLIN. Rezultatul ar putea fi influenţat de Kremlin, care continuă politica de şantaj energetic, faţă de vecinii său. "Preţul gazului va fi decis in urma unor negocieri. Totul va depinde insă de compoziţia noului guvern", a declarat ambasadorul rus la Kiev, Victor Chernomirdin, citat de Kommersant. Ruşii susţin că dacă va ieşi căştigător Partidul Regiunilor, vor creşte preţul gazului la 145-175 de dolari mia de metri cubi, iar dacă "portocaliii" vor forma guvernul, va creşte la 230 de dolari, de la 130 de dolari căt se plăteşte in prezent.

×
Subiecte în articol: externe