x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scufiţa creativităţii

Scufiţa creativităţii

de Sînziana Stancu    |    11 Feb 2011   •   18:31
Scufiţa creativităţii
Sursa foto: thesun.co.uk/

Dispozitivul este invenţia specialiştilor de la Universitatea Sydney. Acesta “suspendă” temporar activitatea emisferei stângi a creierului, pentru a o intensifica pe cea a emisferei drepte, care are legătură cu procesul cerebral al creativităţii.

Casca conţine doi conductori prin care se transmit impulsurile electrice către creier. Principiul invenţiei le-a fost inspirat cercetătorilor de victima unui accident care rămăsese cu o amnezie, dar căreia i s-au dezvoltat dintr-o dată capacităţi creative deosebite. Victima fusese lovită puternic în partea stângă a capului. “Ştim că după traume ale creierului sau anomalii, persoanelor al căror lob temporal stâng a fost afectat li se dezvoltă brusc aptitudini artistice sau alt fel de capacităţi creative”, a explicat Allan Snyder, directorul Centrului de Cercetări pentru Creier al Universităţii Sydney, citat de The Sun.

Pentru elevii şi studenţii care învaţă pe ultima sută de metri pentru examene, veştile specialiştilor nu sunt îmbucurătoare. Ei nu pot folosi scufiţa magică la învăţat, deoarece acesta nu ajută nici memoria, nici gândirea logică.

Scufiţa se poate folosi “dacă vrei să abordezi o problemă într-o nouă viziune (...) dacă vrei, de pildă, să priveşti lumea pentru o clipă cu ochi de copil sau dacă vrei să ieşi un pic din «cutie»”, a continuat Allan. Visul lui este ca,  “într-o zi, să putem stimula creierul, astfel încât să obţinem, cel puţin câteva clipe, o viziune nefiltrată a lumii”.

×