x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Se întâmplă în Japonia: 78 de milioane de dolari returnaţi pierzătorilor

Se întâmplă în Japonia: 78 de milioane de dolari returnaţi pierzătorilor

18 Aug 2011   •   09:22
Se întâmplă în Japonia: 78 de milioane de dolari returnaţi pierzătorilor

Japonezii au dat dovada, o data in plus, de onestitate si simt civic iesite din comun. Conform Daily Mail, in cele mai bine de cinci luni care au trecut de la devastatorul cutremur, urmat de tsunami, niponii de rand au returnat in total aproximativ 78 de milioane de dolari gasiti printre daramaturi.

Peste 5.700 de seifuri care au fost aduse la tarm au fost predate sectiilor de politie de voluntari si echipe de salvare, in interiorul acestora fiind gasiti aproximativ 30 de milioane de dolari bani lichizi. Numai intr-un singur seif a fost gasita o suma in yeni echivalenta cu un milion de dolari, in timp ce alte seifuri contineau lingouri de aur, antichitati sau alte valori.

Politia nipona a anuntat ca aproape toti banii gasiti in zonele afectate de tsunami au fost returnati proprietarilor, in conditiile in care majoritatea persoanelor pastreaza in seifuri carnete de banca sau acte de proprietate pe numele si adresele lor.

La un moment dat, erau atat de multe seifuri predate politiei, incat politia nu avea unde sa le depoziteze. Chiar si in prezent sunt predate seifuri aproape in fiecare saptamana.

Japonezii pastreaza de obicei sume mari de bani acasa sau la birou, mai ales in regiunile de coasta, unde companiile de pescuit prefera sa faca tranzactii cu bani lichizi.

Numai intre aprilie si iulie, politia din Ofunato, un mic orasel din zona afectata, a angajat trei specialisti pentru a ajuta la deschiderea seifurilor recuperate.

×