x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Se rupe Rusia?

Se rupe Rusia?

30 Apr 2004   •   00:00

Izolarea politica si economica a Rusiei ar putea duce la dezintegrarea sa in urmatorii 10 ani, avertizeaza analistii CIA, intr-un raport privind viitorul lumii.

ANCA ALDEA

Raportul CIA din 2004, care urmeaza sa fie dat publicitatii, cuprinde o prognoza sumbra pentru „imperiul" lui Putin. Rusia va deveni o regiune instabila si s-ar putea dezmembra in 6-8 state, scrie ziarul rus Pravda, citand pasaje ale documentului.

INSTABILITATE. Nici in raportul din 2000, CIA nu a publicat estimari mai optimiste. In analiza, intitulata „Tendintele globale pana in 2015", se arata ca Rusia va ramane cel mai important actor din fosta Uniune Sovietica, desi puterea sa asupra vecinilor va scadea in intensitate.

Pravda sustine ca este foarte probabil ca „analistii CIA sa creeze intentionat imaginea unei tari instabile care sa ingenuncheze in fata Occidentului pentru a cere indurare si a i se subordona". Izolarea Rusiei rezulta nu din politica Kremlinului, ci din esecul Vestului de a acorda acestei tari sanse egale, subliniaza ziarul, dupa ce s-a lansat intr-o tirada de critici la adresa serviciilor secrete americane.

SCENARII. CIA scrie despre mai multe posibile scenarii ale viitorului Rusiei. Desigur, nu este exclusa posibilitatea dezmembrarii - idee detaliata de ziarul rus - , dar nici cea a reinfloririi politice - idee neregasita in paginile Pravda. Raportul invoca tendinta autoritarista spre care se indreapta Rusia, cu pasi repezi si siguri. Pe plan intern, Rusia se va deteriora, insista raportul, precizand ca acest lucru va impiedica eforturile Kremlinului de a-si mentine sfera de influenta in regiune.

Pravda combate si ideea potrivit careia Rusia sufera de dificultati economice cronice. Coruptia nu va disparea niciodata. Nici crima organizata, cu traficul de droguri si carne vie.
×
Subiecte în articol: externe Rusia