x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Seceta obligă producătorii să renunțe la plantațiile de orez. Cea mai mică suprafață din ultimii 23 de ani

Seceta obligă producătorii să renunțe la plantațiile de orez. Cea mai mică suprafață din ultimii 23 de ani

de Redacția Jurnalul    |    24 Mar 2023   •   17:45
Seceta obligă producătorii să renunțe la plantațiile de orez. Cea mai mică suprafață din ultimii 23 de ani
Sursa foto: Hepta

Producția italiană de orez va scădea în acest an. Fermierii care se confruntă cu un al doilea an de secetă vor reduce terenul dedicat acestei culturi la cel mai mic nivel din ultimele două decenii, avertizează organizațiile agricole.

Italia cultivă aproximativ 50% din orezul produs în Uniunea Europeană și este singurul cultivator din lume al tipurilor cele mai potrivite pentru risotto, cum ar fi Arborio și Carnaroli, notează Reuters.

Aproximativ 94% din producția italiană este cultivată în regiunile nordice Lombardia, în jurul orașului Milano, și Piemont, în jurul orașului Torino.

Roberto Magnaghi, directorul general al Ente Nazionale Risi, a declarat pentru Reuters că nu mai mult de 211.000 de hectare vor fi însămânțate cu orez în 2023, cea mai mică suprafață din ultimii 23 de ani.

"Plouă rar. Ne uităm cu toții la cer", a spus el.

Estimarea pentru 2023 este în scădere cu 7.400 de hectare față de 2022 și cu 16.000 față de 2021.

Magnaghi a spus că perspectivele în Lombardia și Piemont sunt chiar mai sumbre decât în 2022, când culturile au fost distruse de secetă, iar producția a scăzut cu 17% față de anul precedent. În provincia Pavia din Lombardia, renumită pentru orezul pentru risotto, producția a scăzut cu 16%.

Nivelul de umiditate a solului încă nu și-a revenit după seceta de anul trecut, iar acumularea actuală de zăpadă în Alpii italieni este mai mică decât în 2022, a declarat Andrea Toreti, expert în agricultură la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

"Va fi greu să acoperim deficitul pe care îl avem cu precipitații de primăvară", a spus el.

Oamenii de știință și grupurile de mediu au tras un semnal de alarmă cu privire la deficitul de apă din Italia în ianuarie, după scăderea bruscă a ninsorilor din timpul iernii.

Premierul Giorgia Meloni a declarat marți în parlament că lucrează cu autoritățile regionale și municipale la un "plan național pentru apă" pentru a îmbunătăți infrastructurile cu ajutorul noilor tehnologii și pentru a sensibiliza publicul cu privire la necesitatea de a economisi apa.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: plantații orez seceta criza