x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secret Service nu mai face faţă

Secret Service nu mai face faţă

de Irina Cristea    |    25 Oct 2009   •   00:00

Un raport intern al Congresului american, obţinut de publicaţia Boston Globe, pune sub semnul întrebării capacitatea Serviciului Secret de a-şi îndeplini misiunile. Potrivit Rador, documentul citează o creştere drastică a numărului ameninţărilor împotriva preşedintelui Obama pe fondul marilor reduceri ale bugetului Agenţiei. Totodată, creşterea numărului grupărilor interne a căror agendă este ura rasială în SUA şi un nou val de pasiuni antiguvernamentale par să copleşească Serviciul Secret ­ potrivit unor oficiali ai administraţiei.

Înfiinţat în anul 1865, sub umbrela Departamentului Trezoreriei, pentru a preveni contrafacerea dolarilor, structura face parte acum din Departamentului pentru Securitate Naţională şi are un rol extins de a preveni fraudele electronice şi financiare. Aceste atribuţii par să determine reducerea rolului Agenţiei de a combate crimele financiare, pentru a se concentra mai atent asupra protejării liderilor şi familiilor lor împotriva tentativelor de asasinat şi de a preveni comploturi teroriste, care ţintesc evenimentele de înalt profil.

Raportul Congresului cere suplimentarea bugetului Serviciului Secret cu 33 de milioane de dolari, pentru computere şi alte tehnologii informaţionale, întrucât astăzi protejarea preşedintelui şi a altor înalţi oficiali înseamnă totalul bugetului anual de aproape un miliard şi jumătate de dolari.
Serviciul Secret protejează acum 32 de persoane, 24 de ore din 24.

Preşedintele Obama, care a primit protecţia Serviciului Secret cu 18 luni înainte de alegeri, cea mai timpurie protecţie pentru un candidat prezidenţial, a fost ţinta mai multor ameninţări de la inaugurarea sa decât oricare alt preşedinte, iar specialiştii în mişcările radicale interne spun că acest fenomen este rezultatul alegerii sale ca primul preşedinte afro-american al naţiunii. Unele estimări vorbesc despre o creştere cu nici mai mult, nici mai puţin de 400% a numărului ameninţărilor împotriva preşedintelui Obama faţă de cele împotriva fostului preşedintelui George W. Bush, în vreme ce dimensiunea personalului agenţiei nu a crescut decât cu 5,3%.

În 1917, Congresul adopta legea care stipulează că orice ameninţare împotriva unui preşedinte este o crimă federală, iar responsabilitatea investigării unor asemenea ameninţări revine Serviciului Secret.

×
Subiecte în articol: externe