x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La 97 de ani, fosta secretară a lagărului de concentrare Stutthof vrea să fie declarată nevinovată

La 97 de ani, fosta secretară a lagărului de concentrare Stutthof vrea să fie declarată nevinovată

de Redacția Jurnalul    |    28 Dec 2022   •   20:05
La 97 de ani, fosta secretară a lagărului de concentrare Stutthof vrea să fie declarată nevinovată
Sursa foto: Christian Charisius/dpa/Pool/dpa

Fosta secretară a unui lagăr de concentrare nazist, în vârstă de 97 de ani, a depus apel împotriva verdictului de vinovăție pentru rolul pe care l-a jucat în peste 10.500 de decese care au avut loc în Polonia.

Identificată doar ca Irmgard F.,  în conformitate cu legile germane privind confidențialitatea, ea a fost găsită vinovată pe 20 decembrie de complicitate la peste 10.500 de cazuri de crimă și a fost condamnată la doi ani cu suspendare de către un tribunal din nordul Germaniei.

În urma recursului, Curtea Supremă Federală trebuie să examineze dacă a fost comisă o eroare de procedură.

La șaptezeci și șapte de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, cazul lui Irmgard F. va fi cu siguranță unul dintre ultimele procese desfășurate în Germania care se ocupă de crimele Holocaustului.

Inculpata Irmgard F. stă în sala de judecată la începutul procesului său din Itzehoe.

 

Imgard F. lucrase ca angajată în biroul comandantului SS din Stutthof, lângă ceea ce era atunci Orașul Liber Danzig, acum Gdańsk în nordul Poloniei, din iunie 1943 până în aprilie 1945 și, prin urmare, a fost găsită vinovată pentru că i-a ajutat pe cei responsabili de lagărul de concentrare în uciderea sistematică a deținuților.

Deoarece avea doar 18 ani la momentul crimelor, procesul a avut loc în fața unui tribunal pentru minori din Itzehoe, un orășel la nord de Hamburg.

Pedeapsa cu suspendare a instanței a fost conformă cu ceea ce a solicitat acuzarea. Apărarea a cerut achitarea.

În timpul Holocaustului, regimul nazist german a ucis în mod sistematic aproximativ 6 milioane de evrei în Europa între 1941 și 1945, un genocid care a reprezentat aproximativ două treimi din populația evreiască a Europei.

(sursa: DPA)

×