x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretarul general al NATO: Avem dovezi ale prezenței militare a Rusiei în estul Ucrainei

Secretarul general al NATO: Avem dovezi ale prezenței militare a Rusiei în estul Ucrainei

17 Feb 2015   •   10:47
Secretarul general al NATO: Avem dovezi ale prezenței militare a Rusiei în estul Ucrainei

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, susține că serviciile secrete ale țărilor NATO dispun de "date documentate" privind prezența militară a Rusiei în estul Ucrainei, într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute postului de radio Kommersant FM.

Potrivit lui Stoltenberg, rebelii nu ar fi reușit să obțină acele succese pe care le înregistrează astăzi în teren fără sprijinul Rusiei, relatează agenția de presă TASS, citată de Agerpres.

'Sursele noastre de informații ne oferă date documentate privind prezența militară a Rusiei în estul Ucrainei', a insistat Stoltenberg, referindu-se la date din surse independente, jurnaliști independenți, informații ale unor ONG-uri, 'care ne comunică date despre militarii ruși uciși în Ucraina'.

În plus, a declarat el, 'OSCE furnizează informații despre tehnica militară desfășurată de Rusia în estul Ucrainei'. 'Este greu de crezut că separatiștii o pot mânui independent, este clar că acolo sunt specialiști ruși care îi ajută să exploateze aceste sisteme complexe', a adăugat Stoltenberg, într-un interviu publicat luni separat în versiunea online a ziarului Kommersant. Cu toate acestea, secretarul general al NATO nu a putut să ofere date concrete în acest sens.

'NATO nu caută o confruntare cu Rusia. Noi încercăm să stabilim un parteneriat constructiv, dar nu putem compromite principiile care stau la baza securității noastre. Rusia trebuie să respecte regulile, trebuie să respecte suveranitatea tuturor națiunilor', a evidențiat șeful Alianței Nord-Atlantice, întrebat fiind despre inițiativa unor țării membre ale Organizației care au propus recent suspendarea Actului fondator Rusia-NATO, 'înghețat' în acest moment.

Evocând relațiile constructive cu Rusia de-a lungul câtorva decenii după încheierea Războiului Rece, Stoltenberg a reiterat: 'Noi tindem în continuare spre acest tip de relații. Cum poți lucra cu vecinii? Este necesar în primul rând să respecți granițele'.

Întrebat despre iminența unei acțiuni militare a Rusiei împotriva țărilor baltice, amenințare invocată tot mai des de oameni politici din aceste state, secretarul general al NATO a ținut să sublinieze că 'Alianța Nord-Atlantică nu vede nicio amenințare imediată la adresa statelor membre ale blocului nord-atlantic'.

'Dar, în același timp, observăm o tendință când Rusia folosește forța așa cum a fost în cazul Georgiei, al Republicii Moldova, în Crimeea, în Ucraina. Evident, aceasta nu poate să nu ne îngrijoreze. De aceea, ne adaptăm forțele la mediul de securitate în schimbare, dorim să îmbunătățim capacitate noastră de reacție, pentru ca în viitor NATO să poată proteja toate statele membre ale Alianței', a spus el.

×
Subiecte în articol: ucraina rusia ucraina rusia conflict nato