x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretarul general al ONU: Un război civil, cu efecte catastrofice, pe care să izbucnească în Siria

Secretarul general al ONU: Un război civil, cu efecte catastrofice, pe care să izbucnească în Siria

10 Mai 2012   •   08:08
Secretarul general al ONU: Un război civil, cu efecte catastrofice, pe care să izbucnească în Siria

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a avertizat Guvernul sirian si opozitia ca nu exista prea mult timp pentru a evita razboiul civil in tara dupa atacul asupra coloanei oficiale a observatorilor Natiunilor Unite in Siria, relateaza AFP.

Ban Ki-moon a declarat in fata Adunarii Generale a ONU ca cele doua parti "trebuie sa realizeze ca nu a mai ramas mult timp pentru incetarea violentelor" si sa permita o rezolvare politica a conflictului "intre Guvern si cei care vor schimbarea".

Ban a adaugat ca bomba care a explodat miercuri la trecerea coloanei oficiale a observatorilor ONU in Siria, ranind zece militari, este un "indiciu al dificultatilor si pericolului" misiunii Natiunilor Unite in tara. El a declarat, de asemenea, ca se teme "ca un razboi civil de mare anvergura cu efecte catastrofale pentru Siria si regiune" ar putea izbucni daca violentele nu vor inceta.

Anterior, intr-un comunicat, secretarul general al ONU a declarat ca explozia de miercuri ar putea ridica semne de intrebare asupra misiunii Natiunilor Unite in tara.

"Astfel de incidente, daca se adauga violentelor continue care ne-au fost raportate in mai multe orase din Siria, ridica semne de intrebare asupra angajamentului partilor de a pune capat violentelor si ar putea avea o incidenta directa asupra misiunii" ONU, a declarat Ban in acest comunicat difuzat de purtatorul sau de cuvant, Martin Nesirky.

O incarcatura a explodat miercuri la intrarea in orasul sirian Deraa (sud), la trecerea unei coloane oficiale a observatorilor ONU in care se afla generalul norvegian Robert Mood, seful misiunii ONU, potrivit unui fotoreporter al AFP. Acesta din urma a precizat ca explozia a avut loc dupa trecerea celor patru vehicule ale ONU.

Aceasta este prima data cand o coloana oficiala a ONU este vizata de la mobilizarea observatorilor in Siria la 15 aprilie, pentru a supraveghea un armistitiu ignorat continuu.


×