x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretarul general ONU critică „lăcomia grotescă” a companiilor din energie

Secretarul general ONU critică „lăcomia grotescă” a companiilor din energie

05 Aug 2022   •   07:20
Secretarul general ONU critică „lăcomia grotescă” a companiilor din energie

Antonio Guterres, secretarul general ONU,  a cerut ca guvernele să aplice taxe speciale companiilor de petrol și gaze, în contextul în care explozia prețurilor la energie, declanșată de războiul din Ucraina, împinge profiturile industriei la noi cote.

 

În timp ce gospodăriile se confruntă cu facturi mai mari la energie, companiile culeg beneficiile - scrie BBC.

BP a raportat recent cel mai mare profit din ultimii 14 ani, în timp ce profiturile Shell în perioada aprilie-iunie au atins un record.

Împreună, patru dintre cele mai mari firme energetice - Exxon, Chevron, Shell și TotalEnergies - au câștigat aproape 51 de miliarde de dolari în ultimul trimestru - aproape dublu față de ce au câștigat în aceeași perioadă a anului trecut.

Franța a respins taxa, SUA nici nu discută

„Această lăcomie grotescă îi pedepsește pe cei mai săraci oameni, în timp ce distruge singura noastră casă comună”, a spus secretarul general ONU. „Îndemn toate guvernele să impoziteze aceste profituri excesive și să folosească fondurile pentru a sprijini cei mai vulnerabili oameni în aceste vremuri dificile”.

Marea Britanie a aprobat, luna trecută, o „taxă excepțională” de 25% asupra firmelor energetice - o taxă unică despre care guvernul spune că va strânge aproximativ 25 de miliarde de lire sterline pentru a ajuta la compensarea facturilor la energie ale gospodăriilor, care au crescut.

Alte țări, precum Italia, au impus măsuri similare.

Parlamentarii francezi au respins, însă, recent o astfel de mișcare, iar în SUA  propunerile de impozitare excepționale sunt susținute de puțini membri ai Congresului.

Cum se apără industria

Frank Macchiarola, vicepreședinte al Institutului American de Petrol, grup de lobby pentru petrol și gaze, a spus că cererile pentru o taxă excepțională sunt greșite.

„Politicienii ar trebui să se concentreze pe creșterea aprovizionării cu energie și pe reducerea costurilor pentru americani. Impunerea de noi taxe asupra industriei noastre va face exact invers și va descuraja doar investițiile într-un moment în care este cea mai mare nevoie", a spus el.

Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie a înrăutățit deficitul global de petrol și gaze, perturbând accesul la petrol și gaze din Rusia - un furnizor major - și ducând la creșterea prețurilor.

 

Semnale de alarmă din toată lumea

 

Antonio Guterres a avertizat că prețurile ridicate ale energiei ar avea consecințe ample, deoarece gospodăriile și guvernele din întreaga lume cedează sub presiune.

 

„Multe țări în curs de dezvoltare – care se îneacă în datorii, fără acces la finanțare și se luptă să se recupereze din pandemia de Covid-19 – ar putea trece peste prag”, a spus el. „Deja vedem semnele de avertizare ale unui val de tulburări economice, sociale și politice care nu ar lăsa nicio țară neatinsă”.

×