350 de stimulatoare cardiace care valorau, în 2004, 650.000 de euro au fost transportate ca "valize diplomatice" la Phenian.
Secrete bine ascunse despre tratamentele medicale occidentale ale nomenclaturii de la Phenian sunt dezvăluite acum de chirurgii francezi care au îngrijit-o clandestin.
În primăvara anului 2004, profesorul francez Yves Bouin a primit un telefon ciudat, din partea serviciilor secrete, care l-au întrebat dacă se află în posesia unei probe de sânge a dictatorului nord-coreean Kim Jong-Il, despre care se zvonise că ar avea SIDA. Neurochirurgul Bouin, care s-a numărat printre primii medici din filiera franceză care a îngrijit clandestin demnitarii din nomenclatura nord-coreeană, a făcut acum, după aproximativ 15 ani, dezvăluiri aproape şocante despre felul în care regimul dictatorial de la Phenian beneficia de tratamente medicale occidentale, pentru care sacrifica sume enorme de bani, în timp ce populaţia, pe care o ţinea ca într-o închisoare naţională, suferea în foamete şi mizerie. Bouin a avut prima "misiune" din partea Phenianului la începutul anilor '90, după cum a destăinuit publicaţiei Le Figaro. Pacienta lui era favorita lui Kim Jong-Il, Koo Young-Hee, care suferea de cancer. Atunci, îşi aminteşte el, cei de la Phenian au cerut să fie eliberată o aripă întreagă a unui spital din Paris, unde urma să fie adusă femeia, promiţându-i bani buni neurochirurgului. "Atunci, m-am opus", spune Bouin, care avea s-o opereze pe fosta actriţă în 2004, care a sfârşit la Institutul Curie, unde fusese transferată în mare secret.
LEGĂTURI SUBTERANE
Bouin a fost recompensat cu invitaţii regulate la Phenian, pentru a acorda "consultaţii medicale" aşa-numitei "elite" comuniste. Stătea într-un hotel de lux, care avea tuneluri subterane ce duceau direct în apartamentele liderului nord-coreean. "Cum aveau nevoie de ceva, mă chemau să recuperez valve cardiace sau să le aduc heparină", povesteşte Bouin, care comunica prin intermediul ambasadorului nord-coreean la ONU, din Geneva – oraşul elveţian "cel mai secret", care îi folosea Phenianului drept legătură cu lumea occidentală şi locaţie sigură.
Un alt chirurg care a făcut "naveta" la Phenian şi care a făcut dezvăluiri este Francois Xavier Roux, şeful Secţiei de neurochirurgie a spitalului Sainte Anne, din Paris. El l-a tratat pe Kim Jong-Il, despre care a dezvăluit că a suferit, într-adevăr, un accident vascular cerebral, dar care nu a fost operat. Roux nu a dat alte amănunte, invocând atât secretul medical, cât şi secretul de stat.
VALIZA DIPLOMATICĂ
De fiecare dată când unui demnitar de la Phenian i se întâmpla ceva, specialiştii francezi erau trimişi val-vârtej acolo. Bouin mai povesteşte că, în 1991, Kim Il-Sung, fondatorul Coreei de Nord şi tatăl actualului dictator, a făcut deficienţă cardiacă. Elveţienii nu l-au primit şi a apelat la francezi. După zece zile, o echipă de medici francezi pleca la Phenian, trecând prin Geneva, pe la diplomatul "de legătură" nord-coreean.
Când echipa s-a urcat în avion, nu ştia că va descoperi tocmai la Phenian zece saci enormi, care fuseseră declaraţi la Geneva, la aeroport, ca "valize diplomatice", în care se aflau 350 de stimulatoare cardiace, care valorau, la acea vreme, 650.000 de euro. "Astfel reuşea Phenianul să păcălească regimul de sancţiuni internaţionale şi să procure, pentru o mână de oameni, materiale şi medicamente rare", povesteşte Bouin. Multe dintre stimulatoarele cardiace erau destinate soldaţilor. Medicii francezi au operat zeci de soldaţi în câteva zile, pentru a le implanta stimulatoarele, fără a şti însă pe cine operau. Fiecare pacient intra în sala de operaţie cu ochelari fumurii, ca să nu-i fie "trădată" identitatea.
RECOMPENSE
După ce au implantat stimulatoarele cardiace militarilor, medicii francezi au fost informaţi că, a doua zi, vor avea un pacient "în vârstă". Nu li s-au dat alte amănunte. Ca şi ceilalţi, pacientul avea ochii ascunşi de ochelari cu lentile negre. Abia după ce s-au întors la Paris, chirurgii au aflat că îl operaseră pe Kim Il-Sung. Pentru profesionalism şi discreţie, Phenianul i-a recompensat pe medicii francezi, pe fiecare în parte, cu câte o valiză plină cu "won" – moneda naţională. Era o nimica toată, spune anestezistul echipei de-atunci, care povesteşte că, în fiecare seară, nord-coreenii îi plimbau prin magazine, ca să-şi poată cheltui banii primiţi. Valiza cu bani valora circa 700 de euro astăzi.
CERCETĂTORUL CĂZUT ÎN CAP
După câţiva ani, Kim Jong-Il a căzut de pe cal şi s-a rănit la cap. A făcut traumatism cranian cu hemoragie cerebrală, după diagnosticul medicilor nord-coreeni. Familia se întreba dacă ar trebui să-l opereze sau nu. S-a gândit să ceară din nou ajutorul medicilor francezi. A doua zi, un alt neurochirurg îşi aminteşte că s-a pomenit cu doi diplomaţi nord-coreeni în biroul său, care l-au implorat să vină degrabă la Phenian, pentru a opera "un om de ştiinţă". Nu i-au spus despre cine este vorba şi nici măcar nu i-au arătat radiografiile făcute de medicii nord-coreeni, minţind că au uitat să le aducă de la Phenian. Când chirurgul a ajuns acolo, în locul pacientului i s-au arătat radiografiile craniene. După ce le-a examinat, neurochirurgul francez a ajuns la concluzia că nu e neapărată nevoie de o intervenţie chirurgicală. Familia dictatorului nu a fost, însă mulţumită de răspunsul medicului şi a chemat alţi doi neurochirurgi francezi, de data aceasta, din Lyon. Şi ei au spus acelaşi lucru, fără să ştie de diagnosticul colegului lor.
RELAŢIE CU DUBLU SENS
Între mediul medical francez şi Coreea de Nord, relaţia nu era cu "sens unic", mai povestesc chirurgii. Parisul era capitala preferată de regimul comunist de la Phenian. "Eram, cu regularitate, contactat de diplomaţii nord-coreeni, care mi-au cerut, odată, să adresez câteva invitaţii, astfel încât unii dintre responsabilii lor să obţină o viză, pentru a-şi face tratament medical la Paris", povesteşte unul dintre chirurgi. Viza franceză se acordă, de obicei, de către consulatul francez din Beijing, aceasta fiind etapa obligatorie în drumul către Phenian. DST (serviciile secrete franceze) au mers atunci pe urmele "importanţilor pacienţi nord-coreeni". Aşa au aflat că unul dintre ei era chiar fiul mai mare al liderului nord-corean, Kim Jong-Nam, în vârstă de 37 de ani. El suferea, ca şi tatăl şi bunicul său, de inimă. Studiase în Elveţia şi vorbea perfect limba franceză. Era renumit în presa de scandal din străinătate, pentru aventurile şi comportamentul lui deşucheat.
Chirurgii francezi spun că nord-coreenii preferau medicii farncezi pentru că sunt printre cei mai buni din lume şi Franţa, pentru că are o politică mai independentă. Iar pentru medicii francezi, o vizită la Phenian era "genul de călătorie care le colora viaţa".
Citește pe Antena3.ro