x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretoşii Blair şi Bush, apăraţi de lege

Secretoşii Blair şi Bush, apăraţi de lege

de Anca Aldea    |    19 Ian 2011   •   15:41

Anumite cercuri de la Londra nu doresc ca lumea să afle motivele pentru care fostul premier britanic Tony Blair a angajat Marea Britanie în războiul din Irak, fără să existe o rezoluţie ONU în acest sens şi fără ca fostul procuror general Lordul Goldsmith să-şi dea acceptul pentru această “invazie”. Cu toate acestea, în ianuarie 2003, Blair declara că ţara sa poate ataca în mod legal Irakul. Goldsmith l-a avertizat pe Tony Blair, în urmă cu opt ani, că prima rezoluţie a ONU asupra Irakului nu putea fi suficientă pentru justificarea unei invazii. A doua zi, Blair anunţa, în faţa Parlamentului, că, în anumite “circumstanţe”, nu era necesară o a doua rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU în favoarea unei intervenţii militare.

Cea mai înaltă autoritate administrativă britanică a refuzat săptămâna aceasta să declasifice discuţiile confidenţiale între Tony Blair şi fostul preşedinte american George W. Bush, discuţii care l-ar fi determinat pe premierul britanic să se angajeze în războiul din Irak alături de Statele Unite. Autoritatea administrativă a apreciat că ridicarea secretului privind diferite documente şi convorbiri ar putea aduce atingere relaţiilor diplomatice bilaterale. Sir Gus O'Donnell, şeful acestei autorităţi administrative, a declarat că, dacă se va afla natura discuţiilor Blair-Bush, viitorii premieri ai Marii Britanii nu vor mai vorbi deschis cu preşedinţii americani, informează The Independent.

Comisia însărcinată cu anchetarea motivelor intrării britanicilor în război consideră că acestea sunt dezvăluiri esenţiale pentru determinarea unor aspecte extrem de importante. Preşedintele acestei comisii, Sir John Chilcot, s-a declarat “foarte dezamăgit” de refuzul desecretizării. Tony Blair urmează să depună mărturie, pentru a doua oară, la 21 ianuarie, în faţa Comisiei de anchetă. În urmă cu un an, în cadrul primei sale audieri, la 29 ianuarie 2010, Blair a spus că nu regretă decizia de angajare a Marii Britanii în războiul din Irak, deoarece Saddam Hussein trebuia înlăturat de la putere din cauza “armelor terifiante” cu care ameninţa Occidentul.

×