x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Securistii Ungariei

Securistii Ungariei

11 Feb 2005   •   00:00

EXTERNE
LISTA - Mai multi politicieni s-au dovedit fosti agenti ai securitatii Un scandal de proportii zguduie sfera politica din tara vecina Ungaria. In urma publicarii, de catre Institutul Political Capital, a unei liste cu colaboratori ai fostelor Servicii Secrete comuniste, a iesit la iveala ca 19 responsabili de la Budapesta au fost agenti ai regimului comunist.
ANA ILIE

DESCOPERIT. Istvan Csurka, un critic vehement al Romaniei, se numara printre cei dati in vileag
Printre politicienii regasiti pe "lista rusinii" se afla fostul premier socialist, Peter Medgyessy, si actualul guvernator al Bancii Centrale a Ungariei, Zsigmond Jarai, dar si parintii scriitorului Peter Esterhazy, ai lui Zoltan Pokorni, fost presedinte al Fidesz, cel mai important partid din Opozitia de dreapta.

TRIANON. Pe infama lista se mai numara si numele lui Istvan Csurka, presedintele partidului xenofob si antisemit MIEP, reprezentat in Parlament intre 1998 si 2002. Csurka s-a remarcat in timp printr-un ton vehement si critic la adresa Romaniei, ba chiar a aparut si in controversatul film "Trianon".

Institutul Political Capital nu a publicat decat numele persoanelor care au recunoscut ca au colaborat cu serviciile comuniste sau au fost declarate colaboratori de catre un tribunal "de cercetare", organ de supervizare, insarcinat cu anchetarea trecutului persoanelor care detin functii publice. De altfel, lista a fost intocmita pe baza informatiilor existente in arhive. "Scopul nostru este de a face presiuni asupra clasei politice, pentru a-si respecta promisiunea de a da publicitatii lista completa a fostilor agenti comunisti", si-a explicat Institutul actiunea de deconspirare a fostilor agenti comunisti.

97 DE NUME. Institutul nu se va opri aici, aceasta fiind doar una dintre actiunile menite sa duca la o rezolvare a problemei darii in vileag a fostilor colaboratori ai Serviciilor Secrete comuniste. "Lista, care cuprinde si alte 97 de nume, este rezultatul unor cercetari stiintifice. Analizam, impreuna cu expertii nostri, conditiile in care putem publica restul listei", a detaliat Political Capital.

REFRACTARI. Spre deosebire de alte tari din fostul bloc comunist, Ungaria nu a dezvaluit numele colaboratorilor fostei Politii Secrete, dupa 1989. In schimb, la inceputul lui decembrie 2004, Partidul Socialist, fost comunist, aflat in prezent la guvernare, a deschis partial arhivele Serviciilor Secrete comuniste.

SLOVACIA
Probleme cu fostii agenti ai Serviciilor Secrete comuniste au si slovacii. Arhiepiscopul catolic al Bratislavei, Jan Sokol, figureaza pe listele de agenti ai Politiei Secrete (Stb) din fosta Cehoslovacia. Potrivit Institutului Memoriei Nationale, "Sokol a fost inregistrat in dosarele Stb in 1972 drept candidat la o colaborare secreta, ceea ce nu inseamna neaparat colaborarea cu Stb, insa din aprilie 1989, el figureaza in aceste dosare drept agent". Desi arhiepiscopul neaga orice colaborare cu Politia Secreta comunista, Institutul sustine ca se intampla foarte rar sa se gaseasca in dosare numele unor persoane figurand drept agenti care sa nu fi colaborat totusi cu Stb. Arhiepiscopul nu este singurul preot catolic care figureaza in dosarele de colaboratori ai Stb, dupa cum reiese din lista agentilor slovaci pusa la dispozitia publicului pe Internet, la adresa www.upn.gov.sk, de la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut.

×
Subiecte în articol: externe