
A doua administrație Trump a luat în mod clar decizia de a acționa rapid și de a distruge cu orice preț tiparele. În mare parte, au dispărut figurile republicane moderate, profesioniste, care s-au opus uneori președintelui Donald Trump, în timpul primului său mandat.
În locul lor se află acum o grămadă de oameni lipsiți de experiență în domeniile pe care le gestionează, însă adepți zeloși ai conceptului MAGA, nerăbdători să pună în aplicare schimbarea radicală dorită de Trump și să spargă gardurile de protecție tradiționale.
Rezultatul este o primă perioadă de două luni a actualei administrații, plină de inadvertențe, neglijențe și de inițiative luate în pripă.
Incidentul dezvăluit la începutul acestei săptămâni este una dintre cele mai șocante scurgeri în materie de securitate națională din ultimii ani.
Înalți oficiali din acest domeniu, cunoscuți pentru loialitatea lor aproape ostentativă față de Trump, i-au împărtășit redactorului-șef al publicației „The Atlantic” planuri militare strict secrete, pentru lovituri iminente ale armatei americane asupra rebelilor houthi din Yemen.
Casa Albă a confirmat de altfel, ulterior, că jurnalistul Jeffrey Goldberg a fost inclus din greșeală în schimbul de mesaje dintre responsabilii americani.

Redactorul-șef a fost adăugat la fluxul de mesaje pe „Signal”, un serviciu de mesagerie criptată de tip „open-source”. Deși criptată, aplicația „Signal” este utilizată pe telefoane vulnerabile la acțiunile subversive ale serviciilor de informații străine.
Între numele cuprinse în grupul în care a fost inclus Goldberg se aflau figuri proeminente ale administrației Trump, cum ar fi consilierul pentru Securitate Națională, Michael Waltz, secretarul de Stat, Marco Rubio, secretarul Apărării, Pete Hegseth, precum și vicepreședintele SUA, JD Vance. Toți aceștia făceau pe grup strategii cu privire la atacurile iminente.
Mesajele au fost trimise înainte de începerea atacurilor, la sfârșitul săptămânii trecute, și au anticipat aproape exact momentul în care acestea au avut loc.
Securitatea națională, în aer
Situația extrem de incomodă pentru actuala conducere de la Washington ridică tot felul de întrebări, care vor măcina fără îndoială societatea și clasa politică americană în perioada următoare.
Printre acestea ar putea figura:
De ce fac oficialii schimb de informații atât de sensibile pe o platformă precum „Signal”, care nu pare să fie autorizată pentru astfel de comunicări?
Cum este posibil ca cineva care nu este autorizat să aibă acces la informații clasificate să fi fost inclus într-un asemenea grup și nimeni să nu fi observat?
Având în vedere că mesajele „Signal” au fost programate să dispară automat după o anumită perioadă, cum este posibil ca acest lucru să nu încalce legile federale privind înregistrările, care impun păstrarea unor astfel de comunicări?
În plus, cum explică administrația de la Casa Albă această aparentă încălcare a securității naționale, din perspectiva criticilor virulente ale lui Trump la adresa fostei sale rivale democrate, Hillary Clinton, pentru utilizarea unui server privat de e-mail?
Însuși Trump declarase, în repetate rânduri, că Hillary Clinton ar trebui să fie în închisoare, deoarece a pus în pericol securitatea națională.
Acuzații grave
Incidentul sugerează o atitudine lipsită de respect față de secretele Americii și față de siguranța forțelor americane aflate într-o misiune mortală, susțin numeroase voci de la Washington.
Această scurgere de informații, spun aceiași critici ai executivului Trump, demonstrează un proces de securitate națională lax și multă incompetență, în timp ce națiunea se confruntă cu o lume plină de amenințări.
Utilizarea aplicației „Signal” arată, de asemenea, disprețul față de legile stricte privind gestionarea materialelor clasificate.
„Este vorba despre o neglijență gravă!”, susține Ryan Goodman, fost consilier special al Departamentului Apărării. „Aceștia sunt, de fapt, termenii menționați de statutul penal - «a avut loc o neglijență gravă în gestionarea defectuoasă a informațiilor clasificate » (...), dacă acestea sunt divulgate cuiva care nu este autorizat. Iar la schimbul lor de mesaje a asistat un jurnalist. Asta înseamnă că, de fapt, a existat o divulgare”, a mai precizat Goodman, într-un interviu realizat luni de CNN.
Casa Albă pune batista pe țambal
Lipsa remușcării publice, ca să nu mai vorbim de demisii din partea oficialilor de rang înalt, pare să arate o Casă Albă care funcționează într-o cultură a impunității.
De altfel, actualul lider american a împânzit Departamentul de Justiție și FBI-ul - care, în mod normal, ar trebui să lanseze imediat o anchetă în privința acestei scurgeri de informații - cu loialiști înflăcărați ai conceptului MAGA („Make America Great Again”).
Pe fondul apelurilor din partea democraților pentru declanșarea unei investigații în această privință, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a ridicat din umeri, sugerând faptul că republicanii din Congres nu vor să-i creeze nicio neplăcere șefului lor de la Casa Albă.
La rândul lui, Trump a insistat că nu știa nimic despre această discuție. În schimb, el a atacat „The Atlantic”, publicație contra căreia are un cui, din cauza relatărilor sale din timpul primului mandat al actualului președinte american.
Trump a distribuit, de asemenea, pe rețelele de socializare, o postare care ia în derâdere acest incident, scrisă de un alt apropiat al său, șeful Departamentului pentru eficiență guvernamentală, Elon Musk.
La rândul lui, secretarul Apărării, Pete Hegseth - despre care „The Atlantic” a dezvăluit că a postat pe chat planuri strict secrete de atac -, s-a dezlănțuit la adresa lui Goldberg, numindu-l un jurnalist „înșelător și foarte discreditat” și negând că s-ar fi trimis prin SMS „planuri de război”.
Comentariile, care contrazic detaliile conținute în materialul publicat de „The Atlantic”, constituie o încercare deja cunoscută a administrației Trump de a crea un adevăr alternativ pentru a discredita criticile primite.
Faptele raportate cu privire la discuția pe chat - recunoscute chiar de către Casa Albă - sunt însă condamnabile. Beth Sanner, un fost oficial de rang înalt al serviciilor de informații, afirmă că, deși este posibil ca fluxul „Signal” să nu fi fost penetrat de un serviciu de informații inamic, riscul ca înalți oficiali să folosească telefoanele mobile pentru a comunica pe o temă atât de sensibilă este extrem de mare.
„Înseamnă că există aici un șablon de lipsă totală de înțelegere în privința a ceea ce sunt informațiile clasificate, precum și în privința a ceea ce trebuie protejat”, spune Sanner despre echipa de securitate națională a lui Trump. „În loc să se întrebe cum a ajuns acest jurnalist să asiste la conversațiile lor, poate că ar trebui să se întrebe, de ce au ajuns ei în această postură!”.
Această întrebare va fi probabil adresată directorului Serviciului Național de Informații, Tulsi Gabbard, și directorului CIA, John Ratcliffe, care au fost amândoi incluși, la rândul lor, în lanțul de mesaje, și care urmau să depună ieri mărturie la o audiere privind amenințările la nivel mondial, în cadrul Comisiei senatoriale pentru informații.
O tendință tot mai periculoasă
Se poate spune, cu destulă certitudine, că o asemenea gafă plutea în aer de mai multă vreme. Administrația Trump a jonglat până acum, rapid și haotic, cu multe dintre inițiativele sale de anvergură.
Și a făcut deja câteva greșeli notabile, cu posibile consecințe grave - nu la fel de serioase precum compromiterea unor planuri de război înainte de vreme -, dar, totuși, semnificative.
Cu doar câteva zile în urmă, „The Washington Post” a relatat că administrația a făcut publice numerele de asigurări sociale și alte informații private a peste 400 de persoane - multe dintre ele încă în viață - în publicarea dosarelor legate de asasinarea fostului președinte John F. Kennedy.
De altfel, au existat peste 3.500 de cazuri în care numerele de asigurare socială nu au fost redactate, multe dintre ele pentru aceleași persoane. Astfel de informații ar putea expune persoanele respective la furturi de identitate sau amenințări.
Dezvăluirile au fost făcute după ce oficialii administrației de la Washington s-ar fi grăbit să respecte un termen limită impus de Trump. Una dintre victime este un fost avocat al lui Trump, Joseph diGenova, care a numit încălcarea drept „scandaloasă”, „neglijentă” și „neprofesionistă”.
Multe dintre celelalte greșeli provin dintr-un efort grăbit și adesea dificil de a reduce cheltuielile și programele guvernamentale.
Cel desemnat de Casa Albă să conducă acest demers, Elon Musk, a dezvăluit recent că administrația a „anulat accidental” eforturile anti-Ebola conduse de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).
Musk a declarat apoi că acțiunile contra Ebola au fost reluate imediat, „fără întrerupere”, însă alți oficiali au precizat pentru „The Washington Post” că nu a fost deloc așa.
În mod similar, administrația a concediat angajați ai „National Nuclear Security Administration” (NNSA), o agenție federală care se ocupă de gestionarea a mii de focoase nucleare. Angajații săi se asigură că radiațiile nu se scurg, că armele nu se detonează din greșeală și că plutoniul nu ajunge în mâini greșite. Aproape toți au fost, la scurt timp, reangajați.
„Probabil că m-am mișcat un pic prea repede acolo, iar atunci când am făcut greșeli în ceea ce privește concedierile din NNSA am revenit asupra lor imediat, în mai puțin de 24 de ore”, avea să recunoască, ulterior, secretarul american pentru Energie, Chris Wright.
În alte cazuri, administrația a concediat persoane care au activat în domeniul izolării gripei aviare, precum și angajați care au lucrat în cel al siguranței alimentelor și a dispozitivelor medicale, înainte de a reveni asupra unora dintre aceste decizii, pe fondul unor ample proteste.
Luna trecută, însuși Hegseth a prezentat aparente concesii pe care Ucraina ar trebui să le facă Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace, înainte de a reveni rapid asupra afirmațiilor sale. Președintele Comisiei pentru Servicii armate din Senat, republicanul Roger Wicker, a calificat afirmațiile șefului de la Pentagon drept „o greșeală de începător”.
La o scară ceva mai mică, administrația a mai recunoscut recent greșelile sale în eliminarea omagierii starului de baseball Jackie Robinson, precum și a ridicării drapelului la Iwo Jima, ca parte a încercărilor sale de a elibera guvernul federal de inițiativele privind diversitatea, echitatea și incluziunea.
Anterior, Associated Press anunța că acest efort a vizat, de asemenea, „Enola Gay”, unul dintre cele două avioane folosite pentru a arunca bombe atomice asupra Japoniei, probabil pentru că numele aparatului de zbor conține cuvântul „gay”.
Desigur, acest tip de episoade a existat și în primul mandat al lui Trump. Perioada de tranziție de după prima sa alegere a fost, probabil, cea mai haotică din câte se știe.
A existat momentul în care Trump a dezvăluit informații strict secrete unor oficiali ruși de rang înalt, chiar în Biroul Oval. În plus, potrivit consilierilor de la Casa Albă, la vremea respectivă, dosarele secrete erau gestionate greșit în mod frecvent.
Primele două luni ale celui de-al doilea mandat al său au adus însă la o avalanșă de erori aparent neforțate, care ar fi putut fi evitate cu tactul necesar, apelând mai mult la strategiile convenționale.
Judecând după episodul de la începutul acestei săptămâni, nu ar trebui însă ca nimeni să se aștepte ca această sarabandă de instabilitate să înceteze prea curând.