x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Securitatea naţională a Ungariei intră pe mâna extremei drepte

Securitatea naţională a Ungariei intră pe mâna extremei drepte

12 Mai 2010   •   00:00

Partidul de extremă-dreaptă Jobbik, care a obţinut 16,67 % din voturi la legislativele din aprilie, a anunţat miercuri că a obţinut preşedinţia a două comisii, printre care şi cea pentru Securitate Naţională, în cadrul noului Parlament ungar, ce îşi va începe activitatea vineri, relatează AFP.



"Prezidarea comisiei de Securitate Naţională este o reuşită pentru noi", a declarat liderul partidului, Gabor Vona, citat de agenţia de presă MTI. "Serviciile de securitate trebuie să fie profesioniste şi neconstrânse de influenţa partidelor politice", a adăugat el. Liberalul Jozsef Gulyas, fost membru al comisiei, şi-a exprimat speranţa că va fi "rectificată" această numire "uşinoasă", în timpul şedinţei inaugurale de vineri a Parlamentului ungar. Klara Ungar, fost deputat din partea partidului Fidesz şi în prezent preşedinta unei organizaţii neguvernamentale de apărare a drepturilor omului, i-a criticat pe socialiştii din MSZP şi ecologiştii din LMP pentru că au oferit partidului Jobbik conducerea unei comisii foarte importante pentru funcţionarea statului de drept.

Partidul de dreapta Fidesz, care a obţinut la alegeri peste două treimi din mandatele parlamentare, va prezida 13 din cele 19 comisii parlamentare. Cele trei partide de opoziţie şi-au împărţit conducerea celorlalte şase comisii: socialiştii din MSZP (trei), Jobbik (două) şi ecologiştii din LMP (una). Vona a precizat că va purta, în timpul primei şedinţe parlamentare, "o cămaşă albă" şi "o vestă neagră", ţinută similară uniformei Gărzii Ungare, o formaţiune paramilitară interzisă, apropiată de Jobbik. Uniforma membrilor Gărzii Ungare o imită pe cea a Partidului Crucilor cu Săgeţi, formaţiune nazistă ungară din anii '30-'40. Ceilalţi 46 de deputaţi ai acestui partid vor purta haine obişnuite.

×
Subiecte în articol: externe