x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Declarație comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României

Declarație comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României

18 Iun 2022   •   13:55
Declarație comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României

Parlamentul României și cel al Republicii Moldova s-au reunit în ședință comună, sâmbătă. La finalul ședinței a fost adoptată o Declarație comună a celor două legislative.

Reprezentanții parlamentelor celor două țări au semnat, sâmbătă, o Declaraţie comună în care se reafirmă "sprijinul necondiţionat" al României pentru dezvoltarea, consolidarea democratică şi parcursul european al R.Moldova.

"Subliniem faptul că perspectiva concretă de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este elementul esenţial al continuării pe calea reformelor, care va încuraja populaţia Republicii Moldova în această perioadă de insecuritate extremă şi de dificultăţi materiale şi îi va da speranţa că într-un viitor apropiat va fi parte a familiei europene, inclusiv sub raportul asumării valorilor europene şi al creşterii nivelului de trai. Reiterăm sprijinul necondiţionat asumat de-a lungul timpului de toate forţele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică şi parcursul european al Republicii Moldova. Salutăm dinamica excelentă a dialogului şi cooperării bilaterale, la toate nivelurile, între România şi Republica Moldova. În mod special, punctăm obiectivul prioritar asumat în comun privind implementarea proiectelor strategice bilaterale, inclusiv interconectările din domeniul energiei, transporturilor şi infrastructurii", se arată în document.

Totodată, România va majora sprijinul economic acordat R.Moldova, cooperarea în justiție, combaterea corupţiei, securitatea statului, managementul frontierei şi activitatea poliţienească, cultură, educaţie, cercetare, tineret şi sport, asistenţă socială, cooperarea şi libertatea economică, investiţii şi achiziţii publice, mass-media, IT, agricultură, protecţia mediului.

"Un pilon important în acest sens este reprezentat de interconectarea pieţelor, iar România se angajează să îşi sporească sprijinul pentru creşterea competitivităţii economiei Republicii Moldova şi să îşi intensifice prezenţa şi investiţiile în vederea dezvoltării parteneriatului economic într-un climat de stabilitate şi de predictibilitate economică asigurat la standarde europene şi la nivelul de ambiţie asumat de ambele state. Remarcăm, în acest sens, angajamentul solid al autorităţilor Republicii Moldova pentru implementarea de reforme în domenii precum cel al justiţiei, combaterii corupţiei, consolidării statului de drept şi a rezilienţei, al bunei guvernări, al libertăţii economice şi antreprenoriale şi al eficientizării administraţiei publice, care reprezintă aspecte esenţiale atât pentru dezvoltarea de ansamblu a Republicii Moldova, cât şi pentru avansarea parcursului său european", se precizează  în Declarația comună.

Țara noastră va ajuta R.Moldova să adere la UE și  vor fi realizate acțiuni comune ale legislativelor celor două țări pentru a susține reformele. 
"În spiritul bunei cooperări şi al susţinerii pentru procesul de integrare europeană, formatul şedinţelor comune ale Parlamentelor din ambele state va urmări obiectivul atribuirii unei viziuni strategice activităţii pe linia legislativelor, inclusiv în cadrul şedinţelor Comitetelor comune ale Parlamentelor din România şi Republica Moldova. Activitatea pe dimensiunea parlamentară va fi dinamizată inclusiv prin adoptarea unui plan ambiţios de acţiuni comune ale Parlamentelor celor două state, menit să susţină agenda de reformare a Republicii Moldova, aspiraţia comună privind intensificarea cooperării bilaterale, transpunerea legislaţiei europene, transferul de expertiză şi avansarea pe calea integrării europene", se afirmă în document.

Cele două parlamente şi-au exprimat preocuparea faţă de evoluţiile de securitate din regiune, în contextul invaziei ruse în Ucraina. 
"Condamnăm cu fermitate agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Reafirmăm sprijinul nostru deplin pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional. Reiterăm susţinerea deplină şi compasiunea profundă faţă de poporul ucrainean, victimă a acestei agresiuni brutale. Salutăm modul exemplar în care autorităţile României şi ale Republicii Moldova, alături de societatea civilă şi cetăţenii României şi ai Republicii Moldova, gestionează numărul impunător de refugiaţi din Ucraina. România va continua să sprijine Republica Moldova în efortul complex de gestionare a fluxului de refugiaţi din Ucraina şi de menţinere a rezilienţei societăţii", subliniază parlamentarii români şi cei moldoveni.

Declaraţia comună a fost semnată de preşedintele Parlamentului R.Moldova, Igor Grosu, și de președinții celor două Camere al Parlamentului României,  Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu. 

ȘTIRE INIȚIALĂ „De-a lungul existenței noastre, istoria ne-a pus la multe încercări. Multe dintre ele au fost în calea dezvoltării și atingerii aspirațiilor noastre de pace și prosperitate și au îngreunat evoluția Republicii Moldova. Cea mai recentă dinre ele este acest război crunt și nedrept de la granița noastră răsăriteană, care a amplificat multe dintre problemele sistemice ale Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu, în deschiderea ședinței.

În pofida greutăților, moldovenii s-au strâns în jurul valorilor precum viața, libertatea, democrația.

„În ultimii 30 de ani am încercat să ne găsim calea firească. România a decis mai devreme să aleagă calea integrării europene și a reușit un parcurs de succes care constituie și pentru noi un model”, a mai spus aceasta.

Președintele Republicii Moldova a deschis, sâmbătă, ședința comună a parlamentelor României și R. Moldova, care se desfășoară la Chișinău, la o zi după ce Moldovei i-a fost acceptat statutul de candidat la UE.

"Ieri, am primit recomandarea din partea Comisiei Europene de a obţine statutul de ţară candidată la UE. Este un rezultat mult aşteptat de cetăţenii Republicii Moldova şi care ne dă energia şi motivarea să muncim mai mult şi mai bine pentru a transforma societatea şi economia Republicii Moldova pentru atingerea standardelor Uniunii Europene. Contăm în acest drum pe sprijinul şi ajutorul României. România a fost mereu alături de noi", a afirmat Maia Sandu

Din partea Parlamentului României vor fi prezenți președinții celor două camere, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, precum și liderii de grup, șefii de comisii și parlamentari de la toate partidele politice parlamentare de la Senat și Camera Deputaților.

La finalul ședinței, va fi adoptată o Declarație comună a celor două Parlamente. Preşedinţii Parlamentelor României şi Republicii Moldova, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, împreună cu Igor Grosu, vor susţine declarații de presă după adoptarea declaraţiei comune.

Va avea loc şi o ceremonie de depunere de coroane de flori de către preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. 

 

 

×
Subiecte în articol: romania republica moldova