Numărul persoanelor care fug de persecuţii şi pot beneficia de protecţie în Germania nu are o limită, a declarat şeful Biroului federal german pentru migraţie şi refugiaţi (BAMF), Manfred Schmidt, citat luni de site-ul thelocal.de.
Într-un interviu pentru publicaţia Der Spiegel, Schmidt s-a declarat 'convins' că Germania şi cetăţenii săi sunt pregătiţi să facă faţă sarcinii de a prelua în această perioadă un număr mare de persoane care fug de conflictele sau persecuţiile din ţările lor.
'Există un imens angajament din partea poporului german. Pe de o parte există Heidenau (oraş în landul Saxonia unde un centru pentru refugiaţi a fost atacat violent de militanţi de extremă-dreapta germani, n.r.) - dar ca reacţie la asta poţi ocupa 100 sau 200 de poziţii de voluntari', a explicat şeful BAMF.
Germania se aşteaptă să primească anul acesta circa 800.000 de cereri de azil din partea unor astfel de refugiaţi veniţi din afara Europei, dar şi a multora din Balcani.
Drept urmare, guvernul de la Berlin intenţionează să intensifice repatrierea refugiaţilor a căror cerere de azil nu poate fi justificată de războaie sau de represiuni politice, cum sunt cei proveniţi din ţările grupate în aşa-numita zonă a Balcanilor Occidentali, şi să acorde în schimb atenţie celor care vin din zone de conflict, cum este cazul sirienilor.
Vineri, preşedintele german Joachim Gauck i-a cerut omologului său polonez Andrzej Duda ca Polonia să preia mai mulţi refugiaţi, Berlinul fiind nemulţumit că Varşovia şi-a manifestat disponibilitatea de a găzdui numai 2.000 de refugiaţi în următorii doi ani.
Potrivit ultimelor date comunicate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), de la începutul acestui an, în total 322.914 refugiaţi veniţi din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia au reuşit să ajungă în Europa traversând Marea Mediterană.