x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful CE acuză Rusia că încearcă să „șantajeze" Europa prin oprirea livrărilor de gaz

Șeful CE acuză Rusia că încearcă să „șantajeze" Europa prin oprirea livrărilor de gaz

27 Apr 2022   •   11:51
Șeful CE acuză Rusia că încearcă să „șantajeze" Europa prin oprirea livrărilor de gaz

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că încearcă să „șantajeze" blocul comunitar cu gazele, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit livrările către Polonia și Bulgaria.

„Anunțul Gazprom este o altă încercare a Rusiei de a ne șantaja cu gaze. Suntem pregătiți pentru acest scenariu. Ne pregătim răspunsul coordonat al UE. Europenii pot avea încredere că suntem uniți și solidari cu statele membre afectate ", a scris von der Leyen pe Twitter.

Într-o declarație separată, von der Leyen a declarat că este în curs de desfășurare o întâlnire în cadrul căreia se va stabili ce răspuns va da UE, anunță CNN.

Miercuri, Gazprom a oprit livrările de gaze către Polonia și Bulgaria după ce ambele țări au refuzat să plătească în ruble. Luna trecută, Rusia a avertizat țările „neprietenoase" că vor trebui să plătească gazul în moneda rusă începând cu 1 aprilie, în caz contrar riscând să li se întrerupă furnizarea.

UE plănuiește să reducă anul acesta consumul de gaze naturale rusești, pregătindu-se pentru o ruptură completă cu cel mai mare furnizor de energie al său. Însă Europa ar avea dificultăți în a supraviețui mult timp fără gazul rusesc, iar găsirea unor surse alternative reprezintă o provocare uriașă, susțin specialiștii.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: gaze rusesti