x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şeful diplomaţiei britanice: Al-Assad a folosit arme ilegale în perfectă cunoştinţă de cauză

Şeful diplomaţiei britanice: Al-Assad a folosit arme ilegale în perfectă cunoştinţă de cauză

05 Apr 2017   •   11:58
Şeful diplomaţiei britanice: Al-Assad a folosit arme ilegale în perfectă cunoştinţă de cauză

Toate dovezile arată către regimul preşedintelui Bashar Al-Assad după atacul chimic soldat cu 72 de morţi din nord-vestul Siriei, a afirmat miercuri ministrul de externe britanic, Boris Johnson, transmit AFP şi EFE. "Toate dovezile pe care le-am văzut sugerează că a fost regimul lui Al-Assad (...) care a folosit arme ilegale în perfectă cunoştinţă de cauză asupra propriului popor", a declarat şeful diplomaţiei britanice, la sosirea la conferinţa internaţională de la Bruxelles privind viitorul Siriei. 

Potrivit lui Boris Johnson, atacul de marţi "confirmă că este vorba de un regim barbar despre care ne este imposibil să ne închipuim că ar mai putea avea vreo autoritate după încheierea conflictului". Mai multe state occidentale au învinuit regimul lui Bashar Al-Assad pentru atacul de marţi, iar un proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU prezentat de SUA, Franţa şi Marea Britanie cere o anchetă completă şi rapidă. Armata siriană a dezminţit categoric că a folosit "vreo substanţă chimică sau toxică". 

Potrivit Agerpres, ministrul de externe britanic a menţionat miercuri că trebuie "stabilit exact ce s-a întâmplat" marţi în Siria şi vinovaţii trebuie urmăriţi în justiţie "acolo unde este posibil". El a insistat însă că "atât Marea Britanie, cât şi SUA, Franţa şi Germania sunt de părere că nu se poate merge mai departe cu un regim dispus să folosească arme ilegale împotriva propriului popor" şi că "este nevoie de un proces politic pentru a înlătura acest regim şi pentru a da o şansă poporului sirian". 

Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, a declarat la rândul ei marţi, în marja conferinţei internaţionale la Bruxelles privind reconstrucţia Siriei, că regimul lui Bashar Al-Assad poartă "principala responsabilitate" pentru atacul chimic "oribil" din fieful rebelilor şi jihadiştilor din nord-vestul Siriei. Miercuri, la reluarea discuţiilor de la Bruxelles, Federica Mogherini a cerut un "puternic efort" în favoarea negocierilor de pace în Siria şi a făcut apel la comunitatea internaţională să fie "unită" în spatele acestor negocieri desfăşurate sub egida ONU, a căror cea mai recentă rundă a avut loc la finele lui martie la Geneva.

×
Subiecte în articol: siria atac chimic siria