x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şeful diplomaţiei germane, la Kiev

Şeful diplomaţiei germane, la Kiev

22 Mar 2014   •   10:37
 Şeful diplomaţiei germane, la Kiev

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier (foto), se întâlneşte sâmbătă cu liderii ucraineni la o zi după ce conducătorii europeni şi-au exprimat sprijinul ferm pentru noile autorităţi de la Kiev şi în condiţiile în care forţele proruse îşi continuă ofensiva în direcţia unor baze militare ucrainene 'recalcitrante' în Crimeea, transmite AFP.

Şeful diplomaţiei germane se va deplasa şi la Doneţk, regiune prorusă din estul Ucrainei unde situaţia rămâne tensionată după anexarea peninsulei de către Rusia. La rândul său, premierul canadian Stephen Harper urmează să se întâlnească cu omologul său ucrainean, Arseni Iaţeniuk.

Vineri, Ucraina a făcut un pas spre apropierea de UE, prin semnarea părţii politice a Acordului de Asociere cu ocazia summitului european de la Bruxelles. Acordul de Asociere a Ucrainei la UE ar fi trebuit semnat la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie anul trecut, dar, cu o săptămână înainte de această reuniune, guvernul de la Kiev, condus la acea vreme de premierul Mikola Azarov, a decis suspendarea procesului de apropiere a Kievului faţă de Uniunea Europeană şi relansarea relaţiilor comerciale cu Rusia.

Această decizie a provocat proteste de amploare la Kiev care au degenerat în violenţe şi care în cele din urmă au condus la o schimbare de putere în fosta republică sovietică.

De asemenea, urmând modelul Statelor Unite ale Americii, liderii europeni au decis sancţionarea unor apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin. Totuşi, aceste sancţiuni nu au descurajat Rusia din a-şi concretiza intenţia de alipire a Crimeii, la doar cinci zile după referendumul desfăşurat în această regiune. Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat vineri legea privind ratificarea Tratatului de Reunificare a Crimeii şi Sevastopolului cu Rusia. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: Frank-Walter Steinmeier criza ucraina