x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful economiei ruse a fost prins în flagrant, luând mită

Șeful economiei ruse a fost prins în flagrant, luând mită

de Şerban Mihăilă    |    16 Noi 2016   •   12:17
Șeful economiei ruse a fost prins în flagrant, luând mită
Sursa foto: Alexei Nikolsky/AP

Ministrul rus al Economiei, Alexei Uliukaev, a fost reținut, fiind acuzat că ar fi primit două milioane de dolari mită, a anunțat, ieri, Comitetul pentru Investigații (CI), principala structură antifraudă din Rusia. Uliukaev este primul ministru rus arestat în timpul președinției lui Putin.

Șeful economiei este, totodată, cea mai înaltă oficialitate rusă arestată de la Puciul din August, din 1991, atunci când membri ai guvernului de la Moscova au încercat să preia puterea de la președintele de atunci al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov. „Alexei Uliukaev a fost prins în flagrant”, primind mită de două milioane de dolari, pe 14 noiembrie, a anunțat purtătoarea de cuvânt a CI, Svetlana Petrenko, citată de BBC. Ministrul fusese monitorizat electronic în ultimele luni, inclusiv prin înregistrarea convorbirilor sale telefonice. El a fost pus sub acuzare și, dacă va fi găsit vinovat, riscă o pedeapsă cu închisoarea, de la opt la 15 ani, a spus reprezentanta CI. Uliukaev a fost reținut, după ce ministerul său a avizat pozitiv achiziționarea, de către gigantul petrolier cu capital majoritar de stat „Rosneft”, a 50% din acțiunile unei alte companii rusești de stat, „Bashneft”, contra sumei de cinci miliarde de dolari. CI este subordonat direct președintelui Vladimir Putin, iar operațiunea de reținere a ministrului a fost condusă de Serviciul Federal de Securitate.

Acuzațiile aduse lui Uliukaev sunt grave și doar o instanță va decide soarta sa” Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului

 

Privatizare dubioasă

Potrivit anchetatorilor, Uliukaev „a cerut conducerii «Rosneft»” suma de două milioane de dolari, în schimbul acordului pentru tranzacția cu „Bashneft”, relatează Reuters și AFP. CI susține că ministrul „a amenințat că se va folosi de puterile conferite de funcția sa pentru a pune piedici activităților companiei" „Rosneft”, dacă aceasta nu îi va plăti suma cerută. Conducerea „Rosneft” a depus o plângere împotriva lui Uliukaev, afirmând că acesta a amenințat compania în legătură cu acordul legat de „Bashneft”. Aflată în mijlocul colapsului economic, în special din cauza căderii prețului petrolului brut, Rusia a scos la privatizare câteva companii de stat, în încercarea de a umple din nou vistieria publică. Ideea preluării „Bashneft” fusese abandonată inițial de Kremlin, în august, din cauza disputei asupra numelui viitorului proprietar, scrie BBC. Brusc, controversata privatizare a reapărut pe tapet la începutul lunii trecute, aparent din cauza încercărilor disperate ale guvernului de a face rost de bani. Uliukaev a promis atunci că întreaga sumă plătită de „Rosneft” va merge la bugetul de stat.

Preluarea „Bashneft” este considerată o victorie a lui Igor Sechin, director executiv al „Rosneft” și un apropiat al lui Putin, după ce numeroși economiști liberali s-au opus vehement achiziționării de către o companie de stat a acțiunilor deținute de o altă firmă controlată de stat. Însuși Putin a sărit în ajutorul tranzacției, luna trecută, declarându-se mirat de faptul că guvernul a amânat tranzacția. Putin a spus că „Rosneft” nu e chiar „o companie de stat”, deoarece o parte din aceasta este deținută de BP.

×