Uniunea Europeana trebuie sa intreprinda masurile necesare pentru ca "povestea Greciei" sa ia sfarsit si statul sa ramana in zona euro, pentru ca altfel exista riscul ca acest scenariu sa se repete in cazul altei tari, a declarat, vineri, Etienne Davignon, presedintele Grupului Bilderberg. "Atunci cand ai o moneda comuna trebuie sa realizezi ca este a tuturor. Povestea Greciei trebuie sa ia sfarsit, dar cu Grecia in continuare in zona euro. Daca reactia nu este una puternica, de ce nu s-ar intampla acest lucru si altor state", a afirmat Davignon, prezent la Bucuresti la conferinta "Uniunea Europeana dupa criza datoriilor suverane".
El a adaugat ca urmatorul pas dupa rezolvarea problemelor Greciei este gasirea de solutii pentru consolidarea cresterii economice in UE.
"Modelul de integrare europeana este unic. Daca nu va functiona, semnalul va fi foarte negativ pentru intreaga lume. Daca nu vom reusi, vom lua celorlalti elementul de speranta", a spus Davignon, referindu-se la procesul de globalizare.
In opinia lui Richard Haass, presedintele Consiliului pentru Relatii Externe, o organizatie independenta influenta, problemele actuale nu sunt de ordin institutional, ci tin mai degraba de zona politicului.
"Pentru mine, singura intrebare este daca politicul se va misca mai repede. Pana acum a fost devansat de evolutia economiei", a afirmat Haass.
El a adaugat ca populismul promovat de politicieni nu surprinde pe nimeni, insa promovarea acestuia a avut ca efect scaderea nivelului de trai si cresterea inechitatii sociale.
Intrebat despre regementarea institutionala, Haass s-a aratat ingrijorat ca cel putin in SUA exista pericolul unei suprareglementari, care poate incetini cresterea economica in urmatorii 5-10 ani
"Nu vrei sa repari ceva ce nu este stricat, si chiar acesta este pericolul", a mai spus el.
Grupul Bilderberg este o structura informala care reuneste in fiecare multi dintre cei mai influenti oameni din lume pentru a discuta problemele internationale la zi, in special in zona afacerilor externe si economiei internationale.
Intalnirile sunt private, iar accesul se face doar pe baza de invitatie speciala. Conferintele Bilderberg reunesc anual intre 120 si 140 de nume importante din Statele Unite ale Americii si Europa Occidentala, in special politicieni, bancheri si industriasi.
Numele Bilderberg provine de la hotelul in care a avut loc prima intalnire a organizatiei, in 1954.