x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şeful Ligii Arabe, posibilă alternativă la Mubarak

Şeful Ligii Arabe, posibilă alternativă la Mubarak

de Marina Constantinoiu    |    02 Feb 2011   •   20:11
Şeful Ligii Arabe, posibilă alternativă la Mubarak
149650-392266-01-02.jpgActualul şef al Ligii Arabe, egipteanul Amr Moussa, în vârstă de 75 de ani şi fost ministru de Externe, ar avea şanse de a deveni viitorul preşedinte al Egiptului, apreciază cotidianul israelian de limbă engleză Jerusalem Post, citând o serie de experţi din cadrul Naţiunilor Unite.

Potrivit acestora, Moussa ar fi preferabil fostului şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Mohamed ElBaradei, care a revenit în Egipt de la declanşarea mişcării de protest, transformându-se într-o portavoce a contestatarilor regimului preşedintelui Hosni Mubarak.

"Amr Moussa se bucură de mai multă popularitate în Egipt decât ElBaradei”, notează Jerusalem Post.

Moussa s-a declarat, marţi, într-un interviu acordat postului de televiziune Al Arabiya, pentru "o schimbare prin dialog în Egipt”, fără a se pronunţa explicit pentru o plecare a preşedintelui Hosni Mubarak, precizează France Presse.

"Această etapă este plasată sub semnul schimbării. O revenire la situaţia care domnea înainte de 25 ianuarie este imposibilă, dar trebuie avansat în mod paşnic şi civilizat”, a declarat Moussa. Întrebat dacă va sprijini plecarea preşedintelui Mubarak, Moussa s-a mărginit a răspunde că este sigur că "şeful statului plasează interesul Egiptului deasupra oricărui alt interes”. Dar secetarul general al Ligii Arabe a declarat că-i sprijină pe "tinerii care manifestează şi pe revendicările lor”.

El a adus un omagiu Armatei pentru "poziţia sa admirabilă”, după ce aceasta a promis că nu va trage în mulţime.
 Ca răspuns la o întrebare referitoare la dorinţa sa de a conduce ţara într-o perioadă de tranziţie, fostul ministru al Afacerilor Externe a răspuns că nu pretinde "leadership-ul”. "Dar sunt gata să-mi servesc patria în orice post mi s-ar oferi, dacă va fi cazul”, a adăugat el.

×