x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şeful NATO: Rusia se comportă ca un duşman

Şeful NATO: Rusia se comportă ca un duşman

de Agerpres    |    12 Apr 2014   •   09:06
Şeful NATO: Rusia se comportă ca un duşman

Rusia se comportă ca un duşman, a apreciat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul sofiot Capital.

Şeful NATO consideră că alianţa trebuie să-şi revizuiască relaţiile cu Rusia deoarece, cu toate că în 2010 s-a decis dezvoltarea unui parteneriat strategic adevărat cu Moscova, comportamentul actual al Rusiei arată că ea nu este un partener sau cel puţin nu se comportă ca un partener.

"Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a schimbat dramatic întreaga situaţie în Europa din punctul de vedere a securităţii. Nu mai putem privi pacea şi securitatea în Europa ca garantate şi NATO trebuie să se adapteze la această situaţie. Obiectivul nostru principal este să asigurăm apărarea eficientă a aliaţilor noştri. Trebuie să întărim apărarea noastră colectivă. Am întreprins deja nişte măsuri dar este mai mult de făcut", afirmă Rasmussen.

El aminteşte că Alianţa a întărit deja patrularea aeriană deasupra ţărilor baltice şi a dislocat avioane-radare AWACS în România şi Polonia, dar şi că prezenţa navelor NATO în Marea Neagră este sporită. În opinia sa, măsurile suplimentare care urmează să fie luate includ actualizarea planurilor de apărare, creşterea numărului exerciţiilor militare, dislocarea mai multor forţe pe întregul teritoriu al Alianţei pentru o prezenţă mai vizibilă.

În interviul pentru ziarul bulgăresc, Rasmussen exclude totuşi opţiuni militare pentru rezolvarea crizei cu Rusia. El avertizează însă că, dacă trupele ruse invadează estul Ucrainei, consecinţele pentru Moscova vor fi foarte grave, deoarece comunitatea internaţională va impune sancţiuni economice drastice.

×
Subiecte în articol: nato rusia anders fogh rasmussen