x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şeful Parlamentului ungar, indezirabil în Israel

Şeful Parlamentului ungar, indezirabil în Israel

de Istvan Deak    |    25 Iun 2012   •   07:12
Şeful Parlamentului ungar, indezirabil în Israel

Presedintele Parlamentului israelian (Knesset), Reuven Rivlin, a anulat o invitatie de a vizita Istaelul adresata lui Laszlo Kover, presedintele Parlamentului ungar, dupa ce acesta a participat recent la o comemorare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef in Romania, potrivit cotidianului israelian de limba engleza The Jerusalem Post.

Kover urma sa participe in iulie, in Israel, la marcarea a 100 de ani de la nasterea diplomatului suedez Raoul Wallenberg, care a salvat mii de evrei in timpul Holocaustului.

Potrivit publicatiei israeliene, Rivlin i-a trimis o scrisoare duminica lui Kover, in care si-a exprimat consternarea fata de omagiul adus de acesta lui Nyiro, “care a fost membru al partidului simpatizant al nazismului Crucile cu Sageti in Parlamentul ungar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial'. “Ati ales sa participati la acest eveniment si sa va declarati public solidaritatea cu o persoana a carui partid a cooperat cu criminalii nazisti germani in realizarea programului lor de anihilare a poporului evreu', a scris Rivlin. "Oricine participa la un asemenea eveniment nu este posibil sa ia parte la unul in onoarea unui om ca Raoul Wallenberg, un far al umanitatii, care a salvat evrei, un simbol al luptei impotriva Germaniei naziste si colaboratorilor sai, un om care a ales sa se identifice cu ei si sa le aduca un omagiu", se arata in scrisoare.

Seful de cabinet al lui Kover Laszlo, Veress Laszlo, a declarat, duminica seara, pentru MTI, ca institutia pe care o reprezinta nu a fost anuntata ca presedintele Parlamentului ungar ar fi fost declarat indezirabil in Israel, dupa incidentul Nyiro Jozsef. “Este ciudat ca Reuven Rivlin a ales sa comunice cu presedintele Parlamentului ungar prin intermediul presei. Scrisoarea amintita nu este intemeiata in conditiile in care cu cateva zile in urma presedintele Parlamentului ungar a anuntat pe caile diplomatice obisnuite ca, din motive ce tin de organizare, Ungaria va fi reprezentata la ceremonia de la Ierusalim de presedintele Ader Janos', a declarat Veress.

In replica, purtatorul de cuvant al Knesset-ului a declarat luni dimineata pentru postul ungar ATV ca scrisoarea lui Reuven Rivlin, datata 20 iunie, a ajuns in mod oficial la partea ungara. “Domnului Kover Laszlo i s-a transmis ca i se retrage invitatia la conferinta Wallenberg, dupa participarea la ceremonia de comemorare a lui Nyiro Jozsef. La 21 iunie am primit raspuns din partea Budapestei, in care suntem instiintati ca, din motive tehnice, nu Kover Laszlo, ci presedintele Ungariei va fi prezent la aceasta conferinta. In scrisoare, ei nu au reactionat la motivele invocate de Rivlin pentru retragerea invitatiei lui Kover Laszlo. Din punctul nostru de vedere, vizita presedintelui Ader Janos in Israel este una deosebit de importanta', a punctat Jotam Jakor pentru ATV. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×