x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful Pentagonului avertizează: Operaţiunile Chinei în apropierea Taiwanului seamănă cu o repetiție generală

Șeful Pentagonului avertizează: Operaţiunile Chinei în apropierea Taiwanului seamănă cu o repetiție generală

05 Dec 2021   •   21:00
Șeful Pentagonului avertizează: Operaţiunile Chinei în apropierea Taiwanului seamănă cu o repetiție generală

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a preczat că operaţiunile militare chineze efectuate recent în apropierea Taiwanului par o „repetiţie”.El a reafirmat sprijinul ferm al Washingtonului pentru această insulă, informează AFP.

Într-un discurs consacrat provocărilor lansate de Beijing, Austin a adăugat că Statele Unite rămân hotărâte să susţină „capacitatea Taiwanului de a se apăra”. El a insistat asupra „diferenţelor reale, atât pe planul intereselor, cât şi al valorilor”, dintre Washington şi China. „Contează însă felul în care le gestionăm”, a adăugat şeful Pentagonului.

În ultimele luni, armata chineză a desfăşurat o serie de operaţiuni militare aeriene şi maritime tot mai agresive în vecinătatea Taiwanului, pe care China îl consideră parte a teritoriului său. Unii analişti au sugerat că Beijingul l-ar putea testa astfel pe preşedintele American, Joe Biden, în primul său an de mandat.

China, a declarat Lloyd Austin, este singura putere capabilă în prezent să-şi folosească „puterea economică, diplomatică, militară şi tehnologică pentru a lansa o provocare de durată unui sistem internaţional stabil şi deschis”.

Conform șefului Pentagonului, liderii chinezi „şi-au exprimat tot mai deschis nemulţumirea în legătură cu ordinea dominantă şi dorinţa acestora de a priva Statele Unite de rolul lor de lider mondial”. Dar, a mai spus secretarul Apărării, „nu căutăm nici confruntarea, nici conflictul (...) Nu căutăm un nou război rece sau o lume divizată în blocuri rigide”.

 

×
Subiecte în articol: Lloyd Austin