x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Seimul polonez condamnă agresiunea sovietică din 1939, Moscova se supără

Seimul polonez condamnă agresiunea sovietică din 1939, Moscova se supără

23 Sep 2009   •   00:00

Seimul, camera inferioară a parlamentului polonez, a adoptat miercuri o rezoluţie prin care condamnă agresiunea URSS din 17 septembrie 1939 şi pactul Ribbentrop-Molotov prin care Polonia a fost împărţită pentru a patra oară.



"Pentru o reconciliere polono-rusă este nevoie de respectarea adevărului istoric, care nu poate fi trecut sub tăcere sau manipulate", subliniază deputaţii polonezi în documentul citat de ITAR-TASS, după cum a relatat Agerpres. Totodată, Seimul face apel la "toţi oamenii de bună-credinţă din Rusia" să condamne crimele staliniste, inclusiv pe cea de la Katyn de lângă Smolensk /Rusia/, unde în aprilie-mai 1940 au fost ucişi, de către NKVD, aproximativ 22.000 de ofiţeri polonezi.

La Moscova, rezoluţia a provocat reacţii negative. Vicepreşedintele Comitetului parlamentar pe probleme internaţionale, Leonid Sluţki, a declarat că Duma, camera inferioară a parlamentului federal rus, trebuie să condamne textul. El a acuzat Polonia că "merge pe drumul falsificării istoriei celui de-Al Doilea Război Mondial. Este o nouă încercare a politicienilor radicali europeni de a rescrie istoria continentului şi de a arunca asupra Rusiei întreaga responsabilitate pentru ceea ce s-a petrecut în Europa în ultimii 100 de ani". (MFM)

×
Subiecte în articol: externe