x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Seismolog italian: Cutremurul din Japonia era anunţat

Seismolog italian: Cutremurul din Japonia era anunţat

de Anca Aldea    |    20 Mar 2011   •   09:15
Seismolog italian: Cutremurul din Japonia era anunţat

157184-.jpgSeismul de 9 grade Richter fusese anunţat de cutremurele care au zguduit Japonia în zilele premergătoare, a declarat Giampaolo Giuliani, expert în seismologie în cadrul Laboratorului Gran Sasso de pe lângă Institutul Naţional de Fizică Nucleară din Italia. El susţine că seismele cu magnitudinea de 6 grade Richter, petrecute în Japonia înainte de 11 martie, ar fi trebuit să fie considerate „semne” ale unui cataclism.

Potrivit specialistului citat de presa italiană şi preluat de Agerpres, „cea mai mare greşeală este să se presupună că seismele cu o magnitudine mică oferă şansa eliberării Pământului de energie şi elimină pericolul unui cutremur puternic. Dimpotrivă, o serie de cutremure mici prevestesc un seism de mare magnitudine”. Pe de altă parte, Giuliani este de părere că un număr important de victime a provenit de la faptul că seismul a defectat sistemul de avertizare în caz de tsunami.

„În Japonia, frecventele cutremure de mare magnitudine au loc deoarece în Oceanul Pacific există o falie tectonică lungă. Japonezii au o înaltă cultură de pregătire pentru catastrofe, dar, în acest caz, din cauza magnitudinii de circa 9 grade s-a produs o pană de curent, iar sistemul de alertă de tsunami nu a mai funcţionat”.

Cu ajutorul măsurătorilor frecvenţei şi intensităţii radonului, un gaz eliberat de scoarţa terestră înainte de cutremur, expertul a prezis în trecut câteva seisme, între care cel de la L'Aquila, din 6 aprilie 2009.

 

×