x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Senatorii americani au elaborat un document care limitează o acţiune militară în Siria

Senatorii americani au elaborat un document care limitează o acţiune militară în Siria

04 Sep 2013   •   21:02
Senatorii americani au elaborat un document care limitează o acţiune militară în Siria

Senatul american a elaborat un document care limitează o eventuală acţiune militară în Siria la 60 de zile şi interzice desfăşurarea de soldaţi americani la sol, relatează miercuri pe pagina sa electronică postul France 24, informează agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, textul urmează să fie votat de o comisie senatorială, miercuri. Comisia de afaceri externe a Senatului american a ajuns marţi, 3 septembrie, la un acord asupra unui proiect care autorizează utilizarea forţei armate în Siria. Documentul, care exclude trimiterea de trupe la sol, urmează să fie votat de o comisie a Senatului la 15,30 GMT, arată sursa citată.

Textul, redactat de senatorul democrat Robert Menendez, preşedintele comisiei, şi de republicanul Bob Corker, limitează orice intervenţie în Siria la 60 de zile, cu posibilitatea unei extinderi la 90 de zile. Se interzice în plus preşedintelui să desfăşoare soldaţi americani 'în scopul unor operaţiuni de luptă' în Siria, un vocabular care lasă posibilitatea lansării unor operaţiuni de ajutorare a piloţilor americani, de exemplu.

În afară de "sancţiunea" faţă de folosirea gazului toxic de către preşedintele sirian Bashar Al-Assad, textul stipulează că Barack Obama trebuie să consulte Congresul şi să prezinte Senatului, precum şi Comisiei de afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, o strategie de negociere a unei soluţii politice la conflictul din Siria, integrând o reexaminare a tuturor formelor de asistenţă pentru insurgenţi - o dispoziţie cerută de influentul senator republican John McCain, notează France 24.

Potrivit senatorului Menendez, acest proiect 'dă preşedintelui autoritatea necesară să desfăşoare forţa, ca răspuns la folosirea criminală de către regimul Assad a armelor chimice împotriva poporului sirian, asigurându-se că această autorizare este (...) focalizată, limitată în timp şi că ea asigură că forţele armate ale SUA nu vor fi desfăşurate în operaţiuni de luptă în Siria'.

Dacă va fi adoptat, textul va fi transmis plenului Senatului, care îşi reia luni lucrările. 

×
Subiecte în articol: atac siria