x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serbia a semnat un acord de 190 milioane de euro cu Stellantis pentru producţia de automobile electrice

Serbia a semnat un acord de 190 milioane de euro cu Stellantis pentru producţia de automobile electrice

28 Apr 2022   •   19:30

Serbia şi grupul auto franco-italian Stellantis au semnat joi un acord cu o valoare de 190 de milioane de euro pentru producţia unui model de automobil electric la uzina Fiat de la Kragujevac, informează Reuters.

"O nouă eră începe astăzi", a declarat preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, prezent la ceremonia de semnare a acordului alături de directorul general al Stellantis, Carlos Tavares.

Potrivit lui Vucic, producţia de automobile electrice la uzina de la Kragujevac va începe în 2024.

Constructorul auto Fiat Chrysler (FCA), care acum este parte din grupul Stellantis, produce automobile echipate cu motoare cu combustie la uzina de la Kragujevac şi este unul din primii zece cei mai mari exportatori din Serbia.

Joi, la Belgrad, un acord pentru atribuirea de stimulente guvernamentale în vederea construcţiei de automobile electrice a fost semnat de ministrul sârb al Economiei, Andjelka Atakaskovic, şi directorul general de la Fiat Chrysler Automobiles Serbia (FCA), Silvia Vernetti.

Preşedintele Aleksandar Vucic a spus că Serbia, care până acum nu a produs automobile electrice, va trebui să se gândească la construcţia de staţii de încărcare pentru a-i atrage pe cumpărătorii locali şi de asemenea să adopte o nouă strategie energetică.

"Trebuie să ne asigurăm electricitate ieftină şi să ne îndeplinim obiectivul de a avea mai multă energie regenerabilă", a spus Vucic.

Potrivit acestuia, Serbia va participa cu 48 de milioane de euro la investiţia de 190 de milioane de euro în producţia de automobile electrice la Kragujevac.

Grupul Stellantis, al patrulea producător auto mondial, are 14 mărci din portofoliul său, printre care Peugeot, Jeep, Ram, Fiat şi Opel. Anul trecut, grupul a realizat un profit net record de 13,354 miliarde de euro.

Societatea mixtă de producţie de automobile de la Kragujevac este deţinută în proporţie de 67% de Fiat şi 33% de statul sârb. În 2019, această uzină a produs aproximativ 40.000 de automobile.

×