x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serbia, fără patriarh

Serbia, fără patriarh

15 Noi 2009   •   00:00
Serbia, fără patriarh
Sursa foto: Ivan Milutinovic/Reuters

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Pavle, s-a stins ieri la un spital din Belgrad, transmite AFP. În vârstă de 95 de ani, înaltul prelat era grav bolnav de mai bine de un an. Niciodată în cei aproape doi ani de când Patriarhul se afla în spital nu s-a vorbit despre boala de care suferea.

De altfel, el renunţase încă din mai 2008 la responsabilităţile care-i reveneau o dată cu funcţia de patriarh tocmai din cauza bolii. Prerogativele şi obligaţiile sale fuseseră preluate de Sfântul Sinod. Patriarhul Biserii Ortodoxe Sârbe este numit pe viaţă şi nu poate fi înlocuit decât dacă Sinodul decide că acesta nu mai este în măsură să îşi exercite funcţia.

Pavle a preluat conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe în 1990, chiar înainte de destrămarea fostei Iugoslavii. Biserica Ortodoxă a câştigat o mare influenţă în rândul populaţiei sub autoritatea sa. Majoritatea celor aproximativ 7,5 milioane de sârbi este ortodoxă.

Înainte de a-şi exprima susţinerea faţă de naţionaliştii sârbi în timpul conflictului din Croaţia şi Bosnia, la începutul anilor '90, Biserica Ortodoxă Sârbă a fost adeseori suspectată că-i ajută pe foştii lideri sârbi bosniaci să se ascundă, în special pe Radovan Karadzici, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, care a fost arestat în iulie 2008.

Înainte de a fi ales cel de-al 44-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Pavle a fost episcop de Kosovo, teritoriu pe care Serbia îl consideră provincia sa meridională şi care reprezintă pentru sârbi leagănul culturii şi istoriei lor.

Pavle a fost considerat un moderat în cadrul Bisericii Ortodoxe. Sub conducerea sa, aceasta şi-a făcut din nou auzită vocea în ţară, mai ales datorită introducerii orelor de religie în şcoli.

×
Subiecte în articol: externe