x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cresc tensiunile între Serbia și Kosovo. Un nou conflict mocnește pe continent

Cresc tensiunile între Serbia și Kosovo. Un nou conflict mocnește pe continent

de Adriana Deoanca    |    21 Noi 2022   •   23:27
Cresc tensiunile între Serbia și Kosovo. Un nou conflict mocnește pe continent
Sursa foto: Hepta

Uniunea Europeană a vorbit luni, 21 noiembrie, despre „escaladare și violență”, după ce Serbia și Kosovo nu au reușit să ajungă la un acord în discuțiile convocate de urgență la Bruxelles pentru a pune capăt disputei de lungă durată cu privire la numerele de înmatriculare ale mașinilor folosite de minoritatea etnică sârbă din Kosovo.

„După multe ore de discuții (…) cele două părți nu au căzut de acord astăzi asupra unei soluții”, a declarat Josep Borrell la finalul întâlnirii care a durat mai bine de opt ore, potrivit Euractiv.

„Ambele părți poartă întreaga responsabilitate pentru eșecul discuțiilor de astăzi și pentru orice escaladare a violenței care ar putea avea loc în teren în zilele următoare”, a spus el.

Tensiunile dintre Belgrad și fosta sa provincie, care și-a declarat independența în 2008, au izbucnit în ultimele luni, amenințănd să devină cea mai gravă criză dintre cele două părți din ultimii ani.

Kosovo, care rămâne nerecunoscut de către Serbia, găzduiește o populație majoritară etnică albaneză și dorește ca aproximativ 10.000 de proprietari de mașini sârbi kosovari, care încă poartă plăcuțe sârbe emise înainte de 1999,  să le înlocuiască cu plăcuțele Republicii Kosovo.

Acest plan a fost întâmpinat cu o rezistență puternică și uneori violentă de către sârbii care locuiesc în partea de nord a țării, despre care Kosovo spune că au fost instigate Belgrad.

De la 1 noiembrie, când Pristina a început să implementeze planul pas cu pas pentru reînmatricularea mașinilor cu numere de înmatriculare sârbe ilegale, tensiunile dintre Kosovo și Serbia au crescut.

Etnicii sârbi care trăiesc în nordul Kosovo refuză să recunoască autoritatea Pristinei și încă se consideră parte a Serbiei. Câteva sute de ofițeri de poliție, judecători, procurori și alți funcționari din minoritatea sârbă și-au părăsit locurile de muncă la începutul acestei luni.

Borrell a spus că UE a înaintat o propunere care ar fi putut evita escaladarea ulterioară, care a fost acceptată de președintele sârb Aleksandar Vučić, dar nu de premierul kosovar Albin Kurti.

„Partea sârbă a fost complet constructivă și a acceptat textele care au fost schimbate de 10 ori, dar partea albaneză nu a vrut să accepte nimic, nici măcar o secundă, ei vor adăuga întotdeauna ceva care în mod clar nu este posibil”, a spus Vučić.

Potrivit Euractiv, Kurti, la rândul său, a spus că este pregătit să organizeze noi întâlniri pentru normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Pristina, dar nu doar pentru a trata o singură problemă.

„Nu ne putem transforma în lideri de stat care au de-a face doar cu plăcuțele auto și nu vorbesc despre cum să-și normalizeze relațiile”, le-a declarat Kurti reporterilor la Bruxelles.

Purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano, a transmis că „orice afirmație conform căreia UE renunță la propunerea de normalizare a relațiilor dintre Kosovo și Serbia, care este susținută de Germania, Franța și SUA, este neadevărată”.

UE, a adăugat el, se așteaptă ca ambele părți „să evite escaladarea, ceea ce necesită acțiuni imediate – Kosovo să nu înceapă să emită amenzi și Serbia să nu emită noi plăcuțe KM”.

„Nu pot exista negocieri privind normalizarea relațiilor cu o amenințare de violență prezentă”, a adăugat Stano.

Cu toate acestea, autorităţile kosovare au declarat că vor începe să emită amenzi de marţi (22 noiembrie), când expiră termenul limită pentru începerea aplicării amenzilor pentru cetăţenii care nu prezintă plăcuţe de înmatriculare pentru maşinile eliberate de instituţiile kosovare.

Planul în etape include avertismente, amenzi și eventual interdicții de conducere pentru refuzul de a schimba plăcile, interdicția totală urmând să intre în vigoare în aprilie.

Josep Borrell, dezamăgit după discuții, a spus că va informa statele membre UE despre „lipsa de respect a celor două țări pentru obligațiile lor legale internaționale, iar acest lucru este valabil în special pentru Kosovo”, avertizând că, având în vedere angajamentul lor de a adera la bloc, ar trebui să acționeze în consecință.

„Acest lucru trimite un semnal politic foarte negativ”, a spus Borrell, adăugând că situația actuală ar fi mai proastă decât era la începutul acestui an, în august.

„Le-am spus foarte clar ambilor lideri că dacă aderarea la UE este obiectivul lor final, unul față de care amândoi s-au angajat, ne așteptăm să acționeze în consecință. Din partea mea, dialogul cu ei este prioritar”, a adăugat el.

El a cerut Kosovo să suspende imediat măsurile suplimentare legate de reînmatricularea vehiculelor în nordul Kosovo și Serbiei să suspende emiterea de noi plăcuțe de înmatriculare, permițând ambelor părți „spațiu și timp pentru a căuta o soluție durabilă”.

Peste o sută de forțe de ordine au fost trimise de misiunea UE în Kosovo, din Polonia și Italia, pentru a patrula în localitățile din nordul țării în lipsa polițiștilor care au demisionat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Kosovo Serbia conflict tensiuni disputa