x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serbia s-a apucat să producă vaccinul rusesc „Sputnik V”

Serbia s-a apucat să producă vaccinul rusesc „Sputnik V”

05 Iun 2021   •   11:38
Serbia s-a apucat să producă vaccinul rusesc „Sputnik V”
Sursa foto: Lucian Alecu

Serbia a început producţia vaccinului rusesc anti-COVID-19 „Sputnik V”, într-un laborator din Belgrad, a anunțat preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, citat de AFP.

Serbia este prima ţară europeană care produce acest vaccin, în afară de Rusia şi Belarus.

„În câteva zile veţi avea primele vaccinuri produse în Serbia pe care le putem oferi cetăţenilor noştri, dar şi cetăţenilor din regiune, din Europa şi din întreaga lume", a precizat Vucic. Serbia va produce, de asemenea, vaccinul chinezesc „Sinopharm”, a reamintit el.

Serbia urmează să producă patru milioane de doze de vaccin „Sputnik V” în următoarele şase luni, a declarat ministrul sârb al Dezvoltării Tehnologice, Nenad Popovic.

Vaccinul rusesc „Sputnik V” a fost aprobat în peste 65 de ţări, însă nu a primit undă verde din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene.

Oficialii ruşi s-au declarat optimişti vineri că vaccinul lor va fi recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Serbia a cumpărat până în prezent milioane de doze de vaccinuri chinezeşti, ruseşti şi occidentale.

Ţara balcanică, cu şapte milioane de locuitori, a vaccinat complet 30% din populaţia sa, potrivit datelor colectate de AFP.

Pentru a încuraja populaţia să se vaccineze, Belgradul a oferit bonusuri de 25 de euro şi a demarat campanii de vaccinare în centrele comerciale.

Circa 7.000 de sârbi au murit din cauza COVID-19 şi peste 710.000 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus.

×
Subiecte în articol: sputnik v