Ministrul sîrb al Economiei a declarat că Serbia va revizui acordul de vînzare a 51% din compania petrolieră de stat Naftna Industrija Srbije (NIS) către grupul rus Gazprom, pentru 400 milioane euro.
Ministrul sîrb al Economiei a declarat că Serbia va revizui acordul de vînzare a 51% din compania petrolieră de stat Naftna Industrija Srbije (NIS) către grupul rus Gazprom, pentru 400 milioane euro.
Anunţul ministrului Economiei, Mladian Dinkici, referitor la revizuirea vînzării participaţiei majoritare la NIS către Gazprom Neft, compania petrolieră a gigantului energetic Gazprom, survine la aproape şase luni de la semnarea acordului, potrivit Mediafax. La 25 ianuarie, la Moscova, partea rusă şi-a asumat investiţii de modernizare a companiei sîrbe în valoare de 500 milioane euro (788 milioane dolari).
INTERESUL STATULUI. Dinkici, care este şi vicepremier, a avertizat că negociatorii sîrbi vor pune interesul statului mai presus de orice şi nu vor arăta "indulgenţă", iar negocierile se vor concentra asupra protecţiei mediului, precum şi asupra preţului oferit de Gazprom. Mladian Dinkici a fost numit joi şef al comisiei care va revizui preţul de vînzare.
Premierul Mirco Ţvetkovici declarase joi că Guvernul a înaintat Parlamentului, pentru ratificare, acordul de vînzare a NIS fără anexa care specifica şi preţul iniţial, de 400 milioane euro, pentru pachetul de 51%.
REFUZ. La rîndul său, Dmitri Malişev, consilier al preşedintelui Gazprom Neft, precizase la începutul săptămînii, la Belgrad, că orice întîrziere a ratificării acordului amînă modernizarea NIS şi nu este în interesul statului sîrb. Gazprom Neft nu intenţionează să crească suma prevăzută în acord, aceasta fiind stabilită inclusiv de experţi independenţi.
SOUTH STREAM. Rusia şi Serbia sînt partenere şi în proiectul de construire a gazoductului South Stream, acesta urmînd să tranziteze teritoriul sîrb pe o distanţă de 400 km. Conducta South Stream, dezvoltată de Gazprom şi concernul Italian Eni, este principalul concurent al proiectului Nabucco, la care participă şi România. La South Stream şi-au anunţat participarea Rusia, Italia, Bulgaria, Ungaria şi Serbia, dar Bosnia şi Grecia ar putea deveni la rîndul lor parteneri în proiect.
Citește pe Antena3.ro