x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Serghei Lavrov: Consiliul de Securitate al ONU va reacţiona dacă Siria îşi va încălca angajamentele

Serghei Lavrov: Consiliul de Securitate al ONU va reacţiona dacă Siria îşi va încălca angajamentele

14 Sep 2013   •   18:22
Serghei Lavrov: Consiliul de Securitate al ONU va reacţiona dacă Siria îşi va încălca angajamentele

Consiliul de Securitate al ONU va reacţiona dacă Siria îşi va încălca angajamentele cu privire la armele chimice, a declarat ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, informează agerpres.ro.

"În caz de nerespectare a cerinţelor (în cadrul Convenţiei privind interzicerea armelor chimice) sau în caz de utilizare a armelor chimice indiferent de către cine, Consiliul de Securitate al ONU va lua măsuri în cadrul capitolului 7 al cartei ONU privind recurgerea la forţă", a spus şeful diplomaţiei ruse.

Secretarul de stat american, John Kerry, şi ministrul rus de externe au convenit sâmbătă la Geneva asupra unui plan care îi acordă Damascului o săptămână pentru a prezenta o listă privind armele sale chimice şi prevede o rezoluţie a ONU care să autorizeze recurgerea la forţă în cazul în care regimul sirian şi-ar încălca angajamentele.

"Evident, aceasta nu înseamnă că vom crede orice caz de încălcare raportat în faţa Consiliului de Securitate al ONU fără a-l verifica", a subliniat ministrul.

În prezent "există atâtea minciuni şi falsificări în acest dosar pe plan mondial încât trebuie să fim extrem de prudenţi", a adăugat acesta.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, există 'motive de a suspecta că se încearcă retuşarea raportului inspectorilor' ONU cu privire la utilizarea armelor chimice în Siria la 21 august şi că luni ar putea fi prezentată o versiune diferită de cea realizată de inspectori.

El a estimat, de asemenea, că obiectivul de a pune sub control armele chimice siriene fixat de preşedinţii Vladimir Putin şi Barack Obama a fost atins în cursul discuţiilor ruso-americane de la Geneva.

"Obiectivul fixat în septembrie de şefii de stat rus şi american (...) pentru a pune sub control armele chimice siriene a fost atins", a declarat Serghei Lavrov.

Potrivit acestuia, cele două ţări au găsit o soluţie 'într-un termen record'.

"Cu bunăvoinţă şi cu directivele date de şefii noştri de stat, Rusia şi SUA pot acţiona cu succes pentru a rezolva problemele mondiale", inclusiv în ceea ce priveşte armele de distrugere în masă, a conchis Serghei Lavrov.

×