"SUA şi aliaţii lor din NATO încearcă să stăpânească acest spaţiu", a spus acesta, care consideră că strategia administrației Joe Biden în regiune este o încercare de ocolire a "structurilor cuprinzătoare" de cooperare regională şi implică "militarizarea acestei regiuni, cu o concentrare evidentă asupra îngrădirii Chinei şi a intereselor ruseşti în Asia-Pacific".
Rusia vrea să-şi întărească legăturile economice, politice şi de securitate cu Asia, după sancțiunile dure impuse de țările occidentale.
Totodată, președintele american a declarat că vrea să construiască o zonă "liberă şi deschisă, stabilă şi prosperă, rezistentă şi sigură", referindu-se la Parteneriatul Strategic Cuprinzător dintre Statele Unite şi Asia-Pacific.
Analiștii sunt de părere că acesta pregătește confruntarea de la summitul G20 din Bali,Indonezia, unde marele absent va fi Vladimir Putin, care și-a declinat prezența, în contextul conflictului din Ucraina și a tensiunilor cu Occidentul și cu SUA.
Este de așteptat ca la summit să se discute despre războiul din Ucraina iar țările occidentale să acuze Federația Rusă și să pună presiuni asupra Indiei și Chinei să critice Moscova. Însă Rusia și China și-au anunțat o alianță pe termen lung, iar India are strânse legături comerciale cu Rusia, ambele țări abținându-se până acum de la comentarii împotriva invaziei ruse. Mai mult, Xi Jinping s-a poziționat în mai multe rânduri împotriva SUA, tensiunile dintre cele două state fiind și ele tensionate din cauza Taiwanului.
În ultimele luni, Federația Rusă se apropie de India și China într-o încercare de a se opune hegemoniei din ultimii 30 de ani a Statelor Unite.